Lördag 18 Sep
Stockholm

Greta Thunberg bjuds in till ryska parlamentet

Greta Thunberg bjuds in till Ryssland.
Ryssland bjuder in Greta Thunberg. Foto: Alexei Druzhinin/TT, Jacquelyn Martin/TT

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har bjudits in för att tala inför det ryska parlamentet, enligt Moscow Times.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Greta Thunberg, 16, fortsätter att väcka uppmärksamhet var hon än befinner sig och vad hon än gör. 

Tonåringens omtalade skolstrejker utanför svenska riksdagen har spritt sig som en löpeld över hela världen och hon har blivit en självklar gäst vid alla stora klimattoppmöten

Ryssland sträcker ut handen

Greta Thunberg bjuds in för att tala inför ryska parlamentet. Bildkälla: Alexei Druzhinin/TT

Inbjudningarna haglar över 16-åringen – och näst på tur att vilja bjuda in henne är det stora landet i öst.

Vasily Vlasov är vice ordförande i det ryska parlamentets underhus, samt första vice ordförande för utskottet för naturresurser. 

I ett brev som Vlasov har skickat till den svenska ambassaden och ambassadören Malena Mård i Ryssland, uttrycker han sin vilja att Thunberg ska tala inför det ryska parlamentet.

Brevet skickades till ambassaden eftersom 16-åringen är på resande fot och inte har någon fast adress. Klimataktivisten får själv bestämma vilken dag som passar henne bäst om hon tackar ja till att tala.

"Jag är medveten om ryska ungdomars oro för globala miljöfrågor och hur svårt det kan vara för vuxna politiker att fatta beslut, även i sådana avgörande frågor. Som representanter för den yngre generationen kan vi inte längre vara tysta när det gäller framtiden, och vi kan inte acceptera att vi är dömda till utrotning", skriver Vlasov i brevet enligt Moscow Times.

Ökat klimatfokus i landet

Fastän det råder delade meningar om klimatfrågan, så har den fått ökat fokus i landet. Bildkälla: Dan Hansson/SvD/TT

Enligt tidningen har klimatfrågan fått extra stort fokus i landet efter de omfattande skogsbränderna i Sibirien tidigare i år. 

Men samtidigt finns ett stort motstånd mot miljörörelsen i Ryssland, och därför går uppfattningarna om Thunberg isär.

Den inflytelserika ryska oppositionsledaren Aleksej Navalyj är positivt inställd till klimataktivistens framfart. Medan den Kremlvänliga tidningen Komsomolskaja Pravda har beskrivit 16-åringen som "psykiskt sjuk och bortskämd".

I dagsläget är Ryssland världens fjärde största utsläppare av växthusgaser och oberoende bedömare menar att landet ligger efter i klimatarbetet. 

Läs mer: Greta Thunbergs familj: Allt du behöver veta om pappa Svante Thunberg
Läs mer: Världens näst rikaste man ger sig på Greta Thunberg : "Erbjuder ingenting"

Kommentera
Kopiera länk
Dela