Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-toppen Björn Söder sågar Greta Thunberg : "En stor klimatbluff"

- 19/10/2019, 11:27 -

Björn Söder (SD) tar tydligt avstånd från den svenska klimataktivisten Greta Thunberg. Detta genom att gå till hårt angrepp mot henne i en debatt i Kristianstads kommunfullmäktige.

Under förra mandatperioden var Björn Söder andra vice talman i Sveriges riksdag.

Idag är han riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och ordförande för SD i Kristianstad.

Tror inte på klimathotet

Det var under en debatt om Kristianstad kommuns klimat- och energistrategi i tisdags som Björn Söder vid upprepade tillfällen kritiserade den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg.

Detta trots att han inledningsvis sagt att han inte ville prata om 16-åringen.

Björn Söder (SD) tror inte att klimatet är något hot. Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT

Han motiverade det genom att hävda att "det är fruktansvärt hur en sårbar tonåring utnyttjas av cyniska vuxna på det sätt som hon gör".

Björn Söder menade också att han inte alls tror att klimatutvecklingen är något hot mot våra samhällen.

– Vi kommer att se att det här är en stor klimatbluff det handlar om. För hade det varit så att det här klimathotet hade varit vetenskapligt korrekt och riktigt så hade ju inte den här debatten drivits av politiker, den hade drivits av vetenskapsmän, sa Björn Söder.

Och fortsatte:

– Faktiskt, som tur är, är det fler och fler vetenskapsmän som vågar ta bladet från munnen och gå ut och säga att det här stämmer inte, den här bluffen. Tidigare har det varit så, vilket vi fått många vittnen om, att de som forskar och ifrågasätter det här klimathotet inte tilldelas ekonomiska medel till sin forskning. Det har också inneburit att man satt munkavel på sina forskare.

"Ger våra ungdomar klimatångest"

SD-toppen anser att Greta Thunberg inte presenterar några lösningar. Bildkälla: Dave Chidley/TT

Björn Söder återgick sedan till att kritisera Greta Thunberg och påpekade framförallt att klimataktivisten aldrig erbjuder några lösningar på problemen.

– Hon vill ju bara måla upp ett stort problem och ge våra ungdomar klimatångest, som det heter. Det är ungefär den framgång hon har, sa SD-politikern i Kristianstads kommunfullmäktige.

Avslutningsvis så menade Björn Söder att hans inställning till klimatet stämmer väl överens med Sverigedemokraternas hållning i frågan.

Läs mer: 11 gånger Greta Thunberg har fått "kritik"

Håller du med Björn Söder?