Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu skärps reglerna på Instagram – efter Mollys död

- 30/10/2019, 11:16

14-åriga Molly Russel tog sitt liv efter att ha kollat på bilder om självskador på Instagram. Företaget skärpte reglerna redan i februari, men nu blir de ännu hårdare.

Föräldrarna till 14-åriga Molly Russel upptäckte efter hennes död 2017 att hon tittat på bilder om självskador, depression och självmord på bildapparna Instagram och Pinterest. 

Hennes pappa Ian Russel beskyllde då delvis Instagram för dotterns död.

Han hävdade att Instagrams algoritmer gjorde så att fler och fler bilder om självmord dök upp i dotterns flöde efter att hon sökt på det en gång.

"Ett mörkt hål"

– Jag tror Molly hamnade i ett mörkt hål av deprimerande innehåll. En del var så enkla som små teckningar medan andra var mycket mer grafiska och chockerande, säger Ian Russell till Metro.

Redan i februari gjorde Instagram dock förändringar, just för att förhindra att grovt negativt innehåll dyker upp i flödet automatiskt. 

Företaget ändrade reglerna så att inga grafiska bilder som kunde kopplas till självmord eller självskador får visas.

Nya reglerna

Men nu har Instagram gått ännu längre.

Numera tillåts inga bilder, teckningar, animationer och memes som kan ha med självmord eller självskador att göra.

– Det kommer att ta tid innan det slår igenom helt och hållet. Men det kommer inte vara det sista steget vi tar, säger Instagrams vd Adam Mosseri till BBC News.

Enligt företaget så har antalet bilder som tagits bort under första kvartalet av 2019 fördubblats. Mellan april och juni tidigare i år ska 834 000 bilder och filmer ha tagits bort.

Mår du dåligt? Vid akuta situationer ska man alltid ringa 112. Självmordslinjen nås på 90 101.

Läs mer: Melina, 17, var på väg hem från stranden – dog av elchock