Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här händer om du glömmer byta till vinterdäck

- 11/11/2019, 14:29 -

Nu är det is och snö på många vägar runt om i Sverige. Då gäller det att ha vinterdäcken på – annars kan det bli dyrt.

Du vaknar tidigt på morgonen och ser att den första snön har fallit. Härligt, utsikten från fönstret är som en tavla. Dags att hoppa in i bilen och åka till jobbet. 

Då kommer du på att du ännu inte bytt till vinterdäck. 

Se till att byta till vinterdäck i tid.
Se till att byta till vinterdäck i tid. Bild: Shutterstock

Ja, det kan bli en dyr historia om du ger dig ut på vägarna så här års och har sommardäck. Det är nämligen så att oavsett datum måste du ha vinterdäck om vinterväglag råder.

Om du inte har det kommer du få böta 1 200 kronor. 

Kan få böter för dubbdäck

Vad som är vinterväglag bestämmer polisen, men den officiella förklaringen lyder: "Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen". 

Datumen man har att förhålla sig till är från den första december till och med den 31 mars, då kan man räkna med att det är vinterväglag.

Det är också viktigt att du har tillräckligt mönsterdjup, vilket för vinterdäck är minst 3 millimeter. Är ditt mönsterdjup otillräckligt kommer det kosta dig 1 200 kronor. 

Vinterdäck måste du ha när det råder vinterväglag.
Vinterdäck måste du ha när det råder vinterväglag. Bild: Shutterstock

Det är tillåtet att köra med dubbdäck mellan den 1 oktober och den 15 mars men även efter 15 mars när det råder eller befaras bli vinterväglag. Om du kör med dubbdäck när du inte får det måste du böta 500 kronor. 

Ska du köra med dubbdäck så ska du ha det på samtliga däck, annars kostar det 1 000 kronor.  

Vill du veta mer om vinterdäck finns allt du behöver veta här

Bil
Har du bytt till vinterdäck?