Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Högsta förtroendet någonsin för Jimmie Åkesson (SD) i nya mätningen

- 16/12/2019, 08:35 -
Jimmie Åkesson är i topp i senaste förtroendemätningen i december av Novus.

Jimmie Åkesson är i topp i senaste förtroendemätningen av Novus.

Bildkälla: Johan Nilsson / TT / Tomas Oneborg / SvD / TT

I Novus nya undersökning från december så toppar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson förtroendemätningen. Samtidigt sjunker förtroendet för statsminister Stefan Löfven.

Nya decemberundersökningen från Novus visar att Jimmie Åkesson gör sin bästa notering hittills. Undersökningen visar att 31 procent av väljarna har stort eller mycket stort förtroende för Åkesson. 

Ebba Busch Thor tappar fyra procentenheter vilket gör att hon delar förstaplatsen med Åkesson i undersökningen. På tredje plats hamnar Jonas Sjöstedt som likt Åkesson ökar med två procentenheter.

LÄGSTA NOTERINGEN PÅ FLERA ÅR FÖR LÖFVEN

Statsminister Stefan Löfven har tappat mest förtroende av alla partiledare med minus sex procentenheter. Totalt har 23 procent av väljarna ganska stort eller mycket stort förtroende för Löfven. Det är den lägsta noteringen på flera år. 

Anledningen att Löfven tappar tror han beror på skjutningarna och sprängningarna under hösten. Löfven menar att det finns en oro och ilska som riktas mot Socialdemokraterna

– Jag är lika arg på den organiserade kriminaliteten, gängen som tar sig de här rättigheterna. Då är det inte märkligt att det är det parti som sitter i regeringen som den ilskan riktas mot, säger Stefan Löfven till SVT.

SABUNI OCH LÖVIN I BOTTEN

Allra längst ner på listan är Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och MP-språkröret Isabella Lövin. Lövin med 12 procent och Sabuni med tio procent.

NOVUSMÄTNINGEN I SIFFROR:

Frågan som ställdes var: ”Vilket förtroende har du för följande partiledare?”

Jimmie Åkesson (SD): 31 procent (+2)

Ebba Busch Thor (KD): 31 procent (-4)

Jonas Sjöstedt (V): 28 procent (+2)

Ulf Kristersson (M): 25 procent (-4)

Stefan Löfven (S): 23 procent (-6)   

Annie Lööf (C): 22 procent (-1)

Isabella Lövin (MP): 12 procent (+1)

Nyamko Sabuni (L): 10 procent (+/-0)

Per Bolund (MP): 9 procent (+1)

Har du högt förtroende för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson?