Så skriver du till din crush – utan att nervositeten tar över
Att slänga iväg ett litet oskyldigt sms till den du tycker mycket om är rent ut sagt... en plåga. Väntetiden, som kanske bara är några minuter, känns som timmar. Känner du igen dig? Nyheter24 är här för att hjälpa dig att lätta på nervositeten!
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
De flesta av oss har varit där.
Den mysiga, men ack så hemska, tiden då du har träffat en person som ger dig så mycket fjärilar i magen att du skulle kunna starta ett zoo.
Det kan också handla om en person som du har haft span på ett tag. Kanske har ni träffats ute, i skolan, eller på jobbet.
För nervöst
Att ta kontakt? Nej, nej, nej... Det är allt för nervöst och ångestladdat – av flera anledningar.
Du vet inte om personen överhuvudtaget ens kommer svara, och om hen gör det så vet du ju inte i vilket tonläge.
Möjligheten till allt för mycket överanalysering är enorm.
Men nu kan du vara lugn! Nyheter24 hjälper dig kommer över rädslan att skriva till din crush, genom några enkla tips.
Håll det kort
Online-dejtingexperten Julie Spira berättar för Elite Daily att ett kort och koncist meddelande är det mest ultimata, vilket relationsexperten James Preece håller med om.
Det är ganska lätt att tänka ut ett långt sms, men tills dess att du lärt känna personen bättre så är det smartare att försöka hålla dina sms så simpla som möjligt.
Dessutom, enligt Preece, så hjälper det mot din rädsla för att eventuellt råka skriva någonting som skulle kunna misstolkas.
Överanalysera inte
Kanske den absolut svåraste punkten, iallafall för dig som på allvar är intresserad av personen.
Frågor som "varför tar hen så lång tid på sig? Vad betyder den där extra punkten för något?" dyker lätt upp i skallen.
Men det betyder inte att allt behöver vara över för er.
– Det värsta du kan göra är att överanalysera meddelandet som du har fått, och att överanalysera vad du ska svara. Jag rekommenderar dig att fundera över hur du skulle svara om det var en kompis du skrev med, och sedan svara på samma sätt, förklarar Spira till Elite Daily.
Acceptera att inte alla har samma textvanor som du
Är du en jäkel på att svara sekunden efter att du har fått ett meddelande? Eller kan det ta tre dagar för dig?
Oavsett vad, så måste du komma ihåg att inte alla har likadana vanor som du har när det kommer till att kommunicera online.
Lika viktigt är det att minnas det faktum att människor kan tolka sms olika.
– En person kan ta emot ditt meddelande och tänka att du inte är särskilt intresserad om du är alltför kylig, och då hamnar du i kompis-zonen. Någon annan kanske känner att ditt snabba svar innebär att du är för krävande. Men sedan finns det personen som faktiskt är upptagen på riktigt och svarar på ditt meddelande väldigt kort, vilket gör att du tror att hen inte alls är intresserad. Poängen är att alla är olika, säger Spira vidare.
Det hjälper faktiskt mot rädslan, nervositeten och ångesten att acceptera faktumet att inte alla är lika snabba som dig på att svara.
Ha en anledning till att skriva
Är man lite nykär eller väldigt intresserad, så är det en självklarhet att vilja hålla igång samtalet konstant, dagarna runt.
– Vi har en överflödig, nervös energi som vi inte riktigt vet vad vi ska göra med. Så vi sms:ar, eftersom att det är lättare än att bara sitta där med sina känslor och tankar, menar Diana Dorell, dejtingcoach.
Men om vi ska lyssna på experterna så är det faktiskt smartare att finna en anledning till att höra av sig.
Varför?
Jo, dels så ökar det såklart chansen för ett givande samtal, och minskar risken för att det bara är ett tidsfördriv.
– Om du ser någonting som påminner om personen, exempelvis ett internskämt, skriv då! Men att inte skriva hela tiden ökar värdet på er relation, fortsätter Dorell.
Förstå varifrån din rädsla för att höra av dig kommer ifrån
Denna är sjukt viktig. Dels för ditt eget mående, men också för att det hjälper din och ditt spans relation.
Lär dig att förstå varför du känner som du gör från första början.
Laurie Davis Edwards är även hon en coach inom kärlek och relationer. Hon menar att du bör ställa dig själv frågan om vad exakt det är du är rädd för.
När du väl har listat ut det, prova att ta reda på vilken del av dig som rädslan kommer ifrån.
– När vi känner rädsla, så är det väldigt lätt hänt att vi fokuserar på den negativa effekten som den kan ha på ens beteende. Men vanligtvis finns det ännu fler positiva effekter, exempelvis så kan det skapa ett djupare band mellan er två.
Rädsla och ångest inför att skriva med någon kan handla om något djupt ingrott i dig själv, som du inte ens vet om. Det kan vara rädsla för att binda sig, att bli övergiven, förtroendeproblem eller att bli bedömd.
– Men viktigast av allt, att vara fokuserad på möjligheterna som du kan få ut av att skriva med din kärlek snarare än vad som driver din rädsla, är vad som kommer hjälpa dig i jakten på att följa ditt hjärta, avslutar Edwards till Elite Daily.
Kör hårt!