Lördag 1 Okt
Stockholm

Här hånar Kent Ekeroth de döda i flygkraschen i Iran

Här hånar den före detta Sd-ledamoten offren i flygplanskraschen.
Här hånar den före detta Sd-ledamoten offren i flygplanskraschen. Foto: Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Under onsdagen kraschade ett ukrainskt flygplan utanför Teheran. 17 svenskar fanns med ombord. Nu har den tidigare SD-ledamoten Kent Ekeroth kommenterat tragedin på Twitter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under onsdag morgon kraschade ett ukrainskt flygplan av modellen Boeing 737 utanför Teheran. Totalt omkom 170 personer. Enligt uppgifter från Ukrainas utrikesminister och enligt passagerarlistorna var så många som 17 svenskar med ombord. 

Två av dessa män var i 20-årsåldern och kom från Jönköping. Båda männen hade kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn och hade gått på olika gymnasieskolor i Jönköping. Denna uppgift var något som den tidigare SD-ledamoten Kent Ekeroth kommenterade på sin Twitter under onsdagen. 

Tweeten kommenterades av många upprörda användare, bland annat Daniel Setterwall och Oliver Polyzoiz som ansåg att det var en smaklös tweet.

Ekeroth försvarar sig under en av tweetsen genom att säga att media benämner de omkomna som smålänningar, och fortsätter tweeten med "Det skriver jag ju rakt ut einstein".

HANIF BALI RIKTAR KRITIK

En som riktat kritik mot inlägget är Moderaternas Hanif Bali. "Om jag dör i en flygkrasch så önskar jag att ni har hjärta att kalla mig Solnabo", skriver Bali på Twitter.

Hanif Bali riktar kritik mot tweeten. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En av SD:s mäktigaste

Kent Ekeroth var under lång tid en av de absoluta höjdarna inom Sverigedemokraterna

Inför valet 2010 var Ekeroths föreläsningar om islam en stor anledning till att SD fick uppmärksamhet i media, och efter att partiet kommit in i riksdagen fortsatte Ekeroth vara en frontfigur. 

Karriären i SD kantades av skandaler för Ekeroth, som var inblandad i järnrörsskandalen 2011. Han åtalades också för en misshandel i en krogkö 2017 – Ekeroth dömdes för misshandeln i tingsrätten men friades senare i hovrätten. 

Inför valet 2018 petades Ekeroth från SD:s riksdagslista. Då hade han redan under en längre tid uppmanats av partiet att hålla sig borta från riksdagen.

Nyheter24 har försökt att nå Kent Ekeroth för en kommentar om tweeten, men utan framgång.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.