Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Greta Thunbergs känslosamma hälsning på kvinnodagen: "Vi har en lång väg kvar"

- 08/03/2020, 12:48 -

Vår allas klimathjälte har uppdaterat sin Instagram med en känslosam hälsning på Internationella kvinnodagen. Budskapet är att vi har en lång väg kvar att gå.

Greta Thunberg ägnade stora delar av 2019 på resande fot för att på olika sätt arbeta för klimatet. Över jul och nyår tog aktivisten dock en paus. Sedan hoppade hon upp i sadeln igen.

På Instagram uppdaterar klimataktivisten veckovis om sitt skolstrejks–turnerande. Sist fick vi se när 17-åringen var på plats i Belgien med sin välkända skylt.

ETT KÄNSLOMÄSSIGT INLÄGG

Idag på självaste Internationella kvinnodagen har Thunberg uppdaterat Instagram igen. Klimataktivisten skriver att vi är långt ifrån jämställdhet mellan män och kvinnor i dagens samhälle, och att vi har en lång väg kvar att gå. 

"DE SOM ÄR UTSATTA BÅDE SOCIALT OCH EKONOMISKT"

Hon fortsätter inlägget med att skriva att de som lider mest av klimat– och miljökriser är de som redan är mest utsatta och sköra. De som är utsatta både socialt och ekonomiskt. 

"Och det tenderar att vara kvinnor som lever på den södra delen av jorden...", skriver Thunberg i inlägget. Hon fortsätter med "Vi kan inte ha ett rättvist klimat utan jämställdhet mellan könen".

"VAD VI KVINNOR VILL HA, ÄR GRUNDLÄGGANDE LIKA RÄTTIGHETER"

Hon avslutar med "Och kom ihåg, vad vi kvinnor vill ha idag – och varje dag – är grundläggande lika rättigheter, inte ett grattis eller firande."

LÄS MER: Greta Thunberg om saknaden efter sin farfar: "Fruktansvärt"

LÄS MER: Galet värmerekord på Antarktis – över 20 grader varmt