Poliserna på plats vid "Insats torsk" talar ut.
Poliserna på plats vid "Insats torsk" talar ut. - Foto: Staffan Löwstedt/TT, Johan Nilsson/TT, Google Maps

Poliserna som var på plats under polisrazzian: "Ingen slump"

Anders Olofsson och Simon Häggström var två av poliserna som befann sig på plats under den omtalade polisrazzian "Insats torsk". I en intervju med Aftonbladet berättar de om planeringen inför insatsen och vad som krävs innan köpare möter säljare.


Natten till fredagen den 15 maj gjordes en polisinsats vid namn "Insats torsk" mot en adress i centrala Stockholm. På plats greps 28 män, varav en var Paolo Roberto.

Två av poliserna som befann sig på plats var Anders Olofsson samt Simon Häggström, kriminalinspektör och författare.

– Det var en insats som sträckte sig över en vecka. Det var ungefär 20 adresser vi spanade på, förklarar Olofsson, som ledde insatsen.

Han berättar vidare att många av männen som greps på plats säger att det var första gången de köpt sex, men att det i många fall inte stämmer.

"Väldigt välplanerat"

Att köpa sex är enligt Häggström ingenting som händer plötsligt. För att en köpare och säljare ska mötas krävs mycket planering.

– Köparna går in på sidorna, tittar igenom utbudet, läser annonserna, tar en aktiv kontakt, bestämmer hur mycket man ska betala och hur länge man ska vara tillsammans med kvinnan. De tar sig till adressen och plockar ut pengar på vägen, det är kontant betalning som gäller i den här världen... det är väldigt välplanerat i alla de här fallen, får man säga. Det är inte slumpen som gjort att man hamnat där, säger Häggström till Aftonbladet.

Simon Häggström. Bildkälla: Staffan Löwstedt/TT

Kontaktar polisen då det inte finns andra val

Att hjälpa de utsatta kvinnorna är lättare sagt än gjort. Simon Häggström förklarar att det är svårt att nå fram till dem, men att det kan hända att man får ett samtal ett år senare.

Då är det vanligt att kvinnan har blivit utkastad från hallickorganisationen, blivit våldtagen, rånad eller liknande. Majoriteten av kvinnorna har alltså ingen annan att vända sig till längre, och bestämmer sig då för att ta kontakt med polisen.

Mår dåligt

Kvinnan som Paolo Roberto köpte sex av är enligt uppgifter i 30-årsåldern och kommer från ett av Europas fattigaste länder.

Hon mår enligt Häggström mycket dåligt och känner press från sin familj att försörja dem.

– Givetvis har vi en kontakt med kvinnan och har gjort en bedömning för hennes säkerhet. Men det finns i nuläget ingenting som tyder på att det fallet skulle röra sig om… vi har inte inlett någon förundersökning på människohandel i nuläget, säger Simon Häggström till Aftonbladet.

Av de som sålde sex är det 40 av dem som erbjudits hjälp. Av dessa är fem personer under 18 år, och enligt polisen handlar det även om män och pojkar.

Stort mörkertal

Polisen tror även att det finns ett stort mörkertal när det kommer till sexköp i Sverige. Enligt deras förmodan sker det tusentals sexköp varje år runt om i landet. 

– Faktum är: Hade vi inte haft alla de här männen som investerat sina pengar rakt in i organiserad brottslighet, då hade den här problematiken inte funnits.

Han fortsätter:

– Grundproblemet är att vi har alla de här människorna som är villiga att utnyttja kvinnor från de mest utsatta förhållandena, förklarar Häggström för Aftonbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

1 timme sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.