Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu blir det lättare att söka CSN för att ta körkort

- 16/07/2020, 14:35

Är du en av de som gärna vill ta körkort, men att det skaver i plånboken av bara tanken? Nu kan det finnas en lösning – CSN kan nämligen komma att göra det enklare för dig att ta lån inför körkortet.

Det har varit mycket snack om att ändra regleringarna för ansökan om körkortslån, delvis på grund av att många upplever det som komplicerat, men också för att allt fler ska kunna bli behöriga att söka till bristyrken.

Underlättar och effektiviserar

Nu har regeringen gett CSN uppdraget att ta fram en plan på åtgärder som underlättar och effektiviserar processen att ansöka om körkortslån.

- Det behöver bli enklare att söka körkortslån. Körkort kan vara nyckeln till jobb, och därför måste ansökningsförfarandet var smidigt och effektivt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

För arbetslösa

Det var redan 2018 som regeringen släppte lite på tyglarna för arbetssökande att ta körkortslån via CSN. Detta för att göra det smidigare för arbetslösa svenskar i åldrarna 18-47 att skaffa jobb.

Tillåtas söka på nytt

Vad uppdraget som regeringen tilldelat CSN går ut på handlar bland annat om att se till förändringsmöjligheter för personer som beviljats ett lån, men som av olika anledningar inte kunnat utnyttja det, ska tillåtas söka på nytt.

CSN ska presentera förslaget senast 31 december 2020, skriver Regeringskansliet i pressmeddelandet.