Fredag 22 Okt
Stockholm

Efter karantän och nedstängningar – Storbritannien i lågkonjunktur

Storbritannien går officiellt in i en mild lågkonjuktur.
Storbritannien går officiellt in i en mild lågkonjuktur. Foto: Shutterstock

När Storbritannien stängde ned samhället till följd av covid-19 påverkades ekonomin kraftigt. De senaste siffrorna visar på att landet nu går in i recession.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det har inte varit lätt för Storbritannien under coronapandemin.

När smittspridningen ökade bestämde regeringen att stänga ned samhället, vilket har gett enormt negativa effekter på ekonomin.

Går in i recession

Under årets andra kvartal minskade den brittiska ekonomin med en femtedel. Därav visar nya BNP-siffror att landet nu går in i en recession, alltså en mild lågkonjunktur – för första gången på 11 år. 

Under det andra kvartalet av 2020 krympte BNP med 20,4 procent. Det är den största sänkningen som ONS, den brittiska nationella statistikmyndigheten, någonsin uppmätt.

Arbetslösheten ökar

Anledningen till det ekonomiska raset är på grund av att hotell, restauranger, skolor, affärer och andra affärsdrivande verksamheter tvingats stänga på grund av karantänorder.

Bank of England, den brittiska centralbanken, har räknat på att ekonomin i landet inte kommer kunna återhämta sig förrän slutet av 2021 samt att landets arbetslöshet kommer att öka dramatiskt, skriver Sveriges Radio.

Kommentera
Kopiera länk
Dela