Fredag 3 Dec
Stockholm

Karolinska sjukhuset vill ta emot utländska coronapatienter: "Inga problem"

Karolinska vill ta emot coronapatienter från Europa.
Karolinska vill ta emot coronapatienter från Europa. Foto: Jessica Gow/TT

Tack vare en ny, färdigbyggd pandemisal kan Karolinska universitetssjukhuset nu ta emot fler patienter från runt om i Europa. Salen är utrustad med den mest avancerade tekniken och har även tillgång till jetflygplan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Karolinska universitetssjukhuset i Solna är redo att ta emot coronapatienter från andra delar av Europa.

Det berättar verksamhetschefen för ECMO-centrum, Lars Falk.

– Behöver man våran hjälp med en covidpatient eller någon annan patient så just nu har vi inga problem att ta emot det utan vi har överkapacitet skulle jag säga. Vi kan ta emot svenska patienter och samtidigt hjälpa utlandet, framförallt när vi börjar se en andra våg i Storbritannien, Spanien, Italien och Frankrike.

Avancerad intensivvård

En anledning till att sjukhuset känner sig redo för att ta emot fler människor beror på att en ny pandemisal är färdigbyggd vid ECMO-centrum, med den mest avancerade intensivvården.

ECMO-vård tilldelas de personer som är nära döden men som bedöms överleva med hjärt-och lungmaskin, så kallad ECMO-maskin.

Redo för klustersmittor

Hittills har cirka 30 svenskar vårdats i salen. Några av dem har legat inne i över 100 dagar.

Med splitterny teknik och nya sängar levererade från USA står personalen redo. Något som även är unikt är att avdelningen kommer att ha tillgång till jetflygplan som kan hämta patienter och föra dem vidare till Karolinska eller andra sjukhus i Europa.

- Vi har stått med massor av personal med covidpatienter och vid väggen bredvid har det stått 40 byggarbetare i princip och jobbat dygnet runt för att få klar en lokal så att vi skulle kunna vårda ännu fler patienter, säger verksamhetschef Lars Falk till Sveriges Radio.

Kommentera
Kopiera länk
Dela