Karolinska vill ta emot coronapatienter från Europa.
Karolinska vill ta emot coronapatienter från Europa. - Foto: Jessica Gow/TT

Karolinska sjukhuset vill ta emot utländska coronapatienter: "Inga problem"

Tack vare en ny, färdigbyggd pandemisal kan Karolinska universitetssjukhuset nu ta emot fler patienter från runt om i Europa. Salen är utrustad med den mest avancerade tekniken och har även tillgång till jetflygplan.


Karolinska universitetssjukhuset i Solna är redo att ta emot coronapatienter från andra delar av Europa.

Det berättar verksamhetschefen för ECMO-centrum, Lars Falk.

– Behöver man våran hjälp med en covidpatient eller någon annan patient så just nu har vi inga problem att ta emot det utan vi har överkapacitet skulle jag säga. Vi kan ta emot svenska patienter och samtidigt hjälpa utlandet, framförallt när vi börjar se en andra våg i Storbritannien, Spanien, Italien och Frankrike.

Avancerad intensivvård

En anledning till att sjukhuset känner sig redo för att ta emot fler människor beror på att en ny pandemisal är färdigbyggd vid ECMO-centrum, med den mest avancerade intensivvården.

ECMO-vård tilldelas de personer som är nära döden men som bedöms överleva med hjärt-och lungmaskin, så kallad ECMO-maskin.

Redo för klustersmittor

Hittills har cirka 30 svenskar vårdats i salen. Några av dem har legat inne i över 100 dagar.

Med splitterny teknik och nya sängar levererade från USA står personalen redo. Något som även är unikt är att avdelningen kommer att ha tillgång till jetflygplan som kan hämta patienter och föra dem vidare till Karolinska eller andra sjukhus i Europa.

- Vi har stått med massor av personal med covidpatienter och vid väggen bredvid har det stått 40 byggarbetare i princip och jobbat dygnet runt för att få klar en lokal så att vi skulle kunna vårda ännu fler patienter, säger verksamhetschef Lars Falk till Sveriges Radio.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.