Torsdag 13 Maj
Stockholm

Greta Thunberg tar över rollen som chefredaktör för DN – för en dag

För en dag ska Greta Thunberg agera chefredaktör för en av Sveriges största tidningar.
För en dag ska Greta Thunberg agera chefredaktör för en av Sveriges största tidningar. Foto: Instagram

Dagens Nyheter har tidigare fått kritik för att inte ta klimathotet på för stort allvar, något som det nu ska bli ändring på när de låter självaste Greta Thunberg ta över rollen som chefredaktör för en dag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under de senaste åren har den unga klimataktivisten Greta Thunberg gjort rubriker världen över för sitt engagemang.

Fått kritik

Några som däremot fått kritik är Dagens Nyheter, vars läsare legat på om att de inte lagt tillräckligt mycket fokus på klimathotet. 

– Vi vill bli bättre på att belysa denna fråga ur en mängd olika perspektiv – en av de viktigaste utmaningar vi står inför som journalister. Det här är ett sätt att göra det och vi är nyfikna på vad vi kommer att lära oss av hennes medverkan, säger tidningens ordinarie chefredaktör Peter Wolodarski.

I och med ökningen av klimatreportage kommer även DN att se över sin annonspolicy.

"Visar hur verkligheten ser ut"

Att låta ett känt namn agera chefredaktör för en kort period är ingenting ovanligt. Meghan Markle, hertiginna av Sussex, har tidigare varit gästredaktör för Vogue och lät då Greta pryda omslaget.

Hur klimataktivisten tänker kring hennes utgåva har hon svarat på i en intervju med DN:

– Jag tänker mig inte så många opinionstexter och katastrofbeskrivningar, snarare många granskningar som visar hur verkligheten ser ut, var vi befinner oss just nu och som djupgående förklarar klimatkrisen. Och intervjuer med personer som har mycket kunskap, till exempel forskare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela