Tisdag 18 Maj
Stockholm

Ny forskning: Blodprov kan tidigt avslöja cancer

Det forskas mycket kring blodprov för att upptäcka cancer i tidigt skede.
Det forskas mycket kring blodprov för att upptäcka cancer i tidigt skede. Foto: Pixabay

Att upptäcka cancertumörer i tid kan vara livsavgörande. Nu har forskare tagit fram blodprov som kan avslöja tecken på cancer i god mycket tid.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Idag finns det flera metoder som kan upptäcka cancer. Problemet är bara att metoderna sällan spårar tumörerna i tillräckligt god tid innan de växt till sig.

Nu presenteras dock en ny forskning som handlar om att även de minsta cancertumörerna kan hittas via blodprov i ett mycket tidigt skede.

Samlar upp celler

I din kropp rör sig blodet hela tiden. Skulle du bli sjuk snappar ditt blod upp de sjuka molekylerna eller cellerna väldigt tidigt i sjukdomsprocessen, något som forskarna nu menar kan användas till ens fördel för att ta reda på om man lider av cancer.

Andra sjukdomar kan upptäckas

Normalt sett skannas en cancertumör när den består av ungefär 100 miljoner cancerceller, eftersom att det inte är förrän då den är synlig.

Men då tumörer, även den minsta, släpper ifrån sig dna och celler i blodet så kan läkare nu ta blodprov för att fastställa diagnosen mycket tidigare än förr.

Det forskas även på fler blodämnen som eventuellt kan avslöja och skilja på cancertyper, men studier görs också för att upptäcka demenssjukdomar innan de blir riktigt allvarliga, skriver Illustrerad Vetenskap.

Kommentera
Kopiera länk
Dela