Nya uppgifter om Centerpolitikern Fredrick Federley.
Nya uppgifter om Centerpolitikern Fredrick Federley. - Foto: Bildkälla: Fredrik Persson/TT.

Nya "besvärande" uppgifter i Fredrick Federley-skandalen

I slutet av november meddelade Centerpartiets Fredrick Federley att han sjukskriver sig efter att det kommit fram att en närstående till honom dömts för flera grova brott. Nu har det kommit fram ytterligare uppgifter.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

För två veckor sedan meddelade Centerpartiets andre vice ordförande och EU-parlamentariker Fredrick Federley, på Facebook, att de rykten som gått om att en av hans närstående är en dömd pedofil stämmer. Några dagar senare blev det känt att Federley vetat om den närstående mannens brottshistorik under "en längre tid", enligt SVT

Läs mer här: Fredrick Federleys pedofildömde sambo – här är allt som hänt

Nu avslöjar SVT att Centerpartiet har tagit del av nya "besvärande" uppgifter om Federley. 

Vetat sedan i juni 

Enligt SVT har Centerpartiets ledning tagit del av ett brev av personer som känt Federley under en längre tid. I brevet framgår det att Federley sedan juni vetat om att den närstående mannen suttit i fängelse för grova brott och att det försvårade möjligheten för honom att ha en stadig relation med mannen. 

Ytterligare dokument som SVT tagit del av visar att politikern visste om att de grova brotten handlade om övergrepp mot barn. 

Ska ha hävdat att mannen var oskyldig 

Även Dagnes Nyheter har tagit del av brevet och publicerade idag nya uppgifter. Enligt brevet har Federley sagt till personer i sin omgivning att mannen var oskyldig, trots att han visste om brotten. 

DN har varit i kontakt med människor som umgåtts med Federley, som har berättat att politikern trodde att han skulle bli av med jobbet om informationen om mannen kom ut. De har även berättat att Federley inte velat att mannen skulle synas på sociala medier. 

Dömde mannen filmade Federleys program

Nu kan även Aftonbladet avslöja att den dömde mannen har filmat flera av de videos med Federley, som man kunnat se på Centerpartiets officiella politiksidor. 

Den dömde mannen ska ha både filmat och intervjuat politikern i programmet ”Fredag med Fredrick”. De senare avsnitten ska nu vara borttagna från Federleys sociala medier. 

Centerparitet bekräftar att den dömde mannen varit delaktig i programmen, men att paritet nyligen fått reda på detta. 

Personen har aldrig anlitats av eller fått betalt av Centerpartiet, säger Centerpartiets pressekreterare Amanda Florin till Aftonbladet.

Bildkälla: Youtube/Facebook.
/
/