Fredrick Federleys pedofildömde sambo här är allt som hänt

- 03/12/2020, 17:30 -

En skandal har briserat kring Fredrick Federley. Centerpartisten har varit sambo med en man som dömts för en rad grova sexbrott mot barn. Han har efter detta valt att lämna politiken. Nyheter24 har samlat allt som har hänt.

Fredrick Federley meddelade på Facebook att han tar en paus från politiken. I inlägget skrev centerpolitikern att han mått väldigt dåligt den senaste tiden:

”Det skrivs på vissa sajter nu att en person som tidigare stått mig nära är dömd för oerhört allvarliga brott. Det är tyvärr sant. De brott han har begått är rakt igenom fruktansvärda, obeskrivliga och helt oförlåtliga. Vi har nu gått skilda vägar.” 

Federley är sjukskriven till den 31 januari.

Sambon dömd för grov våldtäkt mot barn

Anledningen till Federleys paus är att en närstående person dömts för flera allvarliga brott. 

Mannen dömdes 2014 för grov våldtäkt mot barn vid 22 tillfällen, grovt sexuellt övergrepp mot barn vid två tillfällen, sexuellt ofredande vid sex tillfällen och grovt barnpornografibrott vid 38 tillfällen. 

Brotten begicks sommaren 2013 fram till januari 2014. 

Mannen dömdes 2014 till nio års fängelse. Han släpptes i januari 2020, och står sedan dess under frivårdens övervakning, skriver Expressen.

Vetat en längre tid

Några dagar efter att Federley sjukskrivit sig blev det känt att han ”under en längre tid” känt till mannens grova brott, skriver SVT.

Pressekreteraren Michael Arthursson meddelade då att förtroendet för Federley är skadat. 

Senare kom nya uppgifter fram genom ett brev som SVT och Dagens Nyheter fick ta del av, som visar att Federley vetat om mannens brottslighet sedan i juni.

Läs mer: Nya besvärande uppgifter i Federley-skandalen

Mötet om våldtäkterna med kriminalvården 

Redan i september var Federley på ett möte med Kriminalvården för att prata om sambons brottslighet, skriver Expressen.

Politikern ska ha reagerat negativt på att de la sig i att han bodde ihop med mannen.

Under mötet tog Federley upp att han är en viktig person och att beslutet om att informera andra om mannens brott skulle kunna skada honom, skriver Aftonbladet.

Efter mötet gick de två skilda vägar.

Annie Lööf:s vetskap 

Enligt Centerns partisekreterare Michael Arthursson visste partiledaren Annie Lööf inte om Federleys relation med den dömde mannen, skriver TT.

Han säger även att det är oklart om Federley kan komma tillbaka till partiet. 

Läs mer: Nu bryter Annie Lööf tystnaden i Federley-skandalen

Lämnar politiken

Den 11 december meddelade Fredrick Federley att han lämnar alla sina politisk uppdrag. 

– Det går inte att värja sig från det här. Det går ut över min familj och mina anhöriga. Så jag har insett att jag får lov att lämna politiken, säger han till dt.

Läs mer: Nya beskedet: Fredrik Federley lämnar politiken