Dåligt väder
Det är inte bara Göteborg som haft dystert väder i december. - Foto: Hasse Holmberg /Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT 

Var är solen? Här är fenomenet som förklarar ovanliga mörkret

Solen har lyst med sin frånvaro – bokstavligt talet. Nu vet vi varför det varit så otroligt deppigt väder i december: ett ryskt väderfenomen.


Tycker du att det varit lite mörkt den senaste tiden? Det är helt korrekt. December har nämligen passerat helt utan soltimmar, enligt SMHI.

Mätverktygen reagerar när den inkommande solen överträffar 120 watt per kvadratmeter, vilket strålarna ännu inte har gjort. 

Enligt SMHI:s meteorolog Thomas Carlund är det inte konstigt att det varit så mörkt. 

 – Men visst är det mörkt, det är det ju. Men såhär är det i Sverige, sa han tidigare till Nyheter24.  

Konstigt eller normalt – kul är det i alla fall inte. 

Ett väderlock

Nu har det nattsvarta vädret fått en förklaring. 

Det beror på ett högtryck i Ryssland. 

Högtrycket har bildat ett speciellt väderläge som kallas inversion. Det innebär att varm luft inte stiger upp som vanligt och då bildas ett lock på himlen.

Eftersom solen står så lågt under december så lyckas strålarna inte bränna bort molnen och tränga igenom ner till jorden. 

– Högtryck vintertid innebär ofta att det är molnigt och grått, medan sommartid blir det väldigt soligt, säger  meteorologen Marie Staerk, till TT, enligt Borås Tidning.

Mörka utsikter

Men det kunde varit värre. I större städer kan inversioner skapa smog och då blir avgaser och föroreningar kvar på marknivå. 

Längtar du efter sol och härligt väder kan du tyvärr få vänta länge. 

– Det är faktiskt ganska dåligt med solchanser. De få luckor jag har sett i prognosen vågar jag inte lita på, säger Staerk.

LÄS MER:

Meteorologen: Här blir det en vit jul

Så lång tid tar det för solen strålar att nå jorden

Nej, solen är inte gul – såhär ser den ut egentligen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!