Maten som är bäst och sämst för din sömn

- 13/12/2020, 17:06
Dina matvanor kan ha stor inverkan på din sömn.

Dina matvanor kan ha stor inverkan på din sömn.

Bildkälla: Pexels.

Många människor lider av sömnproblem. Det kan finnas många olika anledningar till detta men visste du att maten du stoppar i dig kan påverka din sömn?

Sömn är viktigt för att vi ska må bra. Det är då kroppen och hjärnan får vila och återhämta sig. Men i en fartfylld värld är det många som har svårt att komma ner i varv på kvällarna. 

Forskning visar att en viktigt sak som påverkar din sömnkvalité är din kost. 

Vilken mat är dålig för sömnen? 

Forskning visar att mat som innehåller mycket socker, mättat fett och snabba kolhydrater kan påverka din sömn negativt.

Medan grönsaker, fibrer och omättat fett (som du hittar i nötter, avokado, olivolja och fisk) hjälper dig av sova bättre.

Bildkälla: Pexels.

Kiwi och tranbärsjuice

Många undersökningar har gjorts när det kommer till mat och sömn. Allt ifrån varm mjölk till fruktjuice. En av dessa undersökningar gjordes av Zespri International, som kom fram till att människor som åt två kiwifrukter om dagen fick en långvarig effekt av bättre sömn.

Effekten tror man grundar sig i att kiwi innehåller massvis med antioxidanter. Man vet dock inte om det kan ha varit en placeboeffekt. 

Liknande studier har länkat syrlig körsbärsjuice till bättre sömn.  Man tror att detta kan bero på att det innehåller tryptofan, vilket är ett ämne som bidrar till att kroppen tillverkar melatonin – som gör att man blir trött. 

Bildkälla: Pexels.

Svårt att komma ner i djupsömn

New York Times har intervjuat Doktor Marie-Pierre St-Onge, som studerat sambanden mellan kost och sömn i flera år. Enligt henne är det bättre att försöka tänka på sin kost i helhet, än att fastna i en eller två specifika livsmedel.   

I en undersökning kontrollerade Doktor St-Onge och hennes kollegor vad 26 friska vuxna åt under fyra dagar. Den femte dagen fick de äta precis vad de ville. 

Vad man kunde se då var att personerna som ätit mer mättade fetter och mindre fiberrik mat, så som frukt, grönsaker och fullkorn hade svårt att komma ner i djupsömn, vilket är den typen av sömn där kroppen återhämtar sig. 

Bildkälla: Pexels.

Kolhydrater bra för sömnen

Enligt New York Times har flera undersökningar kunnat fastslå att människor som äter mycket kolhydrater har betydligt lättare att somna, än de som har en mer fett-och proteinrik kost.

Man tror att detta kan bero på att kolhydrater hjälper tryptofan att ta sig in i hjärnan.

Enligt Doktor St-Onge är det dock viktigt att äta "rätt" sorts kolhydrater. Om man äter vitt bröd, pasta och bakverk kan det istället resultera i att man vaknar mer under natten. 

Hon rekommenderar långsamma kolhydrater, då de bidra till att blodsockernivån blir mer stabil, och du sover bättre. 

Bildkälla: Pexels.

LÄS MER:

Experten: Därför är vi så trötta på vintern – det kan du göra

Vetenskapliga förklaringen – därför behöver du sova mer än andra

Ny studie: Optimister sover bättre än pessimister