Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie: Optimister sover bättre än pessimister

- 08/08/2019, 21:59

Är glaset halvfullt eller halvtomt? Hur du svarar på den frågan kan också visa hur dina sömnvanor ser ut. En ny studie visar nämligen att optimister tenderar att sova bättre än pessimister.

Vissa tar livet med en klackspark medan andra ofta tycker saker och ting känns jobbiga. Nu visar en ny studie att dessa typer även sover olika bra – och dessvärre är det den som redan finner livet tufft som drar det korta strået. 

3 500 deltagare  

Forskare på University of Illinois har undersökt mer än 3 500 personer i åldrarna 32 till 51 för att ta reda på om det finns en korrelation mellan optimism/pessimism och sömnkvalité. 

Bland annat fick deltagarna svara på påståenden som "jag är alltid optimistisk om min framtid" och "jag förväntar mig sällan att saker ska gå min väg". 

Efter att forskargruppen konstaterat om deltagarna var optimister eller pessimister började de undersöka deras sovvanor. Bland annat letade forskarna efter tecken på insomnia och om deltagarna hade svårt att somna om kvällarna. 

Resultatet? Att optimister sover bättre än pessimister. 

Sömn
Bildkälla: Naina Helén Jåma/TT

Forskarnas teorier  

Resultatet var tydligt men anledningen till varför oklar. Forskarna har dock några olika teorier. 

Bland annat är en hypotes att människor med en positiv attityd kan hantera stress bättre – stress som annars kan göra det svårt att somna. 

Människor som ser tillvaron mer negativt kan å andra sidan vara mer benägna till att grubbla och oroa sig, något som inte är det lättaste att somna till. 

Läs även: Studie: Nyblivna föräldrar har sömnbrist i sex år