Fredag 30 Jul
Stockholm

Största Brexit-avtalet någonsin uppnått: "Vi kan nu lägga Brexit bakom oss"

Så ser avtalet mellan EU och Storbritannien ut.
Så ser avtalet mellan EU och Storbritannien ut. Foto: Virginia Mayo/TT, Alastair Grant/TT

Storbritannien lämnade officiellt EU den 31 januari 2020 och diskussionen om ett avtal mellan de två kan äntligen ha nått ett resultat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På julafton 2020 stod det klart – ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien har förhandlats fram och skulle presenteras strax efter klockan 9 på morgonen av Boris Johnson. Detta försenades till följd av oense kring en detalj i en paragraf i uppgörelsen.

Eric Mamer, talesperson för EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, rekommenderade Brexit-följarna att ta sig en god natts sömn, då förhandlingarna kommer att pågå hela natten.

Enligt BBC:s politiska redaktör är Storbritanniens regering positiva till att de under dagen kommer att kunna presentera ett resultat till följd av de flera år långa överläggningarna, skriver Expressen.

Handlar om fiskerättigheter

En fråga som varit svårbehandlad i diskussionerna mellan EU och de brittiska myndigheterna är den om fiskerättigheter, vilket är vad presskonferensen idag handlade om. Johnson kommer i ett telefonsamtal med von der Leyen framföra avtalet under pressträffen, varpå de senare möts för att diskutera detaljer.

"Rättvist"

Vid 16.00 kom beskedet.

– Vi har äntligen kommit fram till en överenskommelse. Det är rättvist och det mest ansvariga för bägge parter. EU:s regler och standarder kommer att respekteras. Vi kommer att fortsätta samarbeta med EU inom miljö, transport och andra delar vi är överens om, säger Ursula von der Leyen och fortsätter:

– Vi har säkrat fem och ett halvt år för full rättighet för fiske.

"Vi kan nu lägga Brexit bakom oss"

Enligt källor är Boris Johnson nöjd med hur resultatet blev. Hans mål att bli mer självständiga och själva få bestämma är uppnått.

– Vi kan nu lägga Brexit bakom oss. Vår framtid är skapad i EU.

Den brittiska regeringen meddelar i ett pressutskick att de "har tagit tillbaka kontroll av pengar, gränser, lagar, handel och fiskevatten".

Reuters rapporterar om att det är det största handelsavtalet som någonsin skrivits av parterna, då det handlar om 7 500 miljarder kronor. Utan ett avtal kommer tullkostnader tilläggas på varor som transporteras mellan EU och Storbritannien.

Texten uppdateras.

Är du för eller emot Brexit?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela