Öl och sprit har gått bra på Systembolaget i år.
Öl och sprit har gått bra på Systembolaget i år.

Mest populärt på Systembolaget 2020: Så drack svenskarna i år

Mousserande och alkoholfritt har tvärdykt. Öl och sprit har blivit mer populärt. Så här har svenskarna handlat på Systembolaget under pandemiåret 2020.


Corona, restriktioner om att stanna hemma från krogen och råd om att inte resa. Anledningarna till att vi spenderat ovanligt mycket tid hemma under 2020 stavas som vi alla vet pandemi. 

För många butiker och restauranger har det inneburit få gäster, skrala kassor och dålig försäljning. 

Men inte för alla. 

Läs mer: Systembolaget om försäljningen kring jul: "Inte garanterat"

Gick upp 12 procent

Systembolagets försäljning gick upp med 12 procent under perioden januari till september i år. Eller för att presentera det i flytande form – 4 373 000 liter mer ren alkohol, enligt statistik från Systembolaget.

– Gränserna har varit stängda, och vi har inte konsumerat alkohol utomlands, och inte heller köpt med hem. Svenskar är ett väldigt resande folk, säger Magdalena Gerger, vd för Systembolaget till TT.

 Men vad är det då vi handlat? Inte mousserande i alla fall. 

– Mousserande har störtdykt. Där hade vi sett en ökad andel innan pandemin, säger Gerger.

Lokal bira

En annan trend som avstannat tvärt – i alla fall i försäljning på Systembolaget – är alkoholfria alternativ. En anledning till det kan vara att den som väljer att vara nykter köper ett billigare alternativ. 

Vad som däremot handlats desto mer är sprit och öl. Det beror troligen på att det är det svenskarna handlar med sig vid resor. 

 En annan trend som fortsätter är lokalproducerat öl. 

– Det är explosionsartat. Det finns tusentals producenter, och det småskaliga ökar, säger Gerger till TT enligt Stömstads tidning.

Nykter jul

 På julafton planerar dock halva Sveriges befolkning att köra på alkoholfritt. 

I en undersökning Nyheter24 tagit del av säger 48 procent att de kommer att dricka julmust till skinkan och sillen. Musten introducerades på de svenska julborden 1910 har sedan dess gjort sig oumbärlig. 

Vill du veta mer om vad svenskarna kommer att släcka törsten med i jul så ska du kolla in vår lista över de populäraste dryckerna på julbordet här.

LÄS MER: 

Systembolagets öppettider under jul 2020

Är det sant att det alltid var snö på julafton förr?

Hämnd och grovt våld – här är julmorden som skakat Sverige

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.