Storbritannien har nödgodkänt nytt coronavaccin

- 30/12/2020, 12:32 -

Storbritannien blir första landet att godkänna AstraZenecas vaccin mot covid-19. Vaccinationerna kommer inledas i början av 2021.

Det brittiska läkemedelsverket MHRA har nödgodkänt ett nytt vaccin mot coronaviruset, som framtagits av AstraZenecas och Oxford universitet. 

Den brittiska regeringen uppger att de beställt 100 miljoner doser som ska räcka till cirka 50 miljoner människor. Vaccinationerna ska inledas i början av det nya året och personer i riskgrupp står först på tur. 

Eftersom det är ett nödgodkännande så kommer vaccinet fortsättas forskas på, enligt New York Times. 

Muterade viruset

Sjukhus i Storbritannien är överbelastade med människor som smittats av det nya muterade viruset, som även är mer smittsamt. Mer om det muterade viruset kan du läsa om här

Sjukvården i landet planerar för att vaccinera en miljon människor per vecka, på provisoriska anläggningar som fotbollsarenor och tävlingsbanor, skriver New York Times. 

Kan bli det dominerande vaccinet

Vaccinet av AstraZenecas och Oxford universitet kan komma att bli det dominerande vaccinet i världen. 

Det är nämligen både billigare än andra vaccin och kan dessutom transporteras och lagras i normala kyltemperaturer i upp till sex månader, till skillnad från vaccinen från Pfizer-BioNTech och Moderna, som kräver mycket kalla temperaturer. 

Detta gör det lättare att transportera vaccinet till fattigare och mer svåråtkomliga delar av världen, enligt New York Times. 

62 procent effektivitet

Efter att människor fått två doser av AstraZenecas såg man en effektivitet på 62 procent i testerna, medan man sett en effektivitet på 95 procent i Pfizer och Modernas vaccin. 

Däremot gav AstraZenecas vaccin en effektivitet på 90 procent när man testade det i en mindre grupp med frivilliga, som fick hälften av initialdosen. 

Storbritanniens hälsovårdsdepartement har ännu inte redogjort för vilken doseringsregim man ska använda sig av, skriver New York Times

Bildkälla: Pexels.

LÄS MER: 

Experten om vaccinationerna: "Det är för att rädda liv"

Vaccinsamordnaren: "Man kanske kan planera en sommarsemester"