Julian Assange släpps inte mot borgen

- 06/01/2021, 12:34 -

Wikileaksgrundaren Julian Assange släpps inte fri mot borgen. Nyheter24 rapporterade tidigare om att Assange släpptes mot borgen, enligt uppgifter från TV4 Nyheterna. Uppgifterna visade sig inte stämma.

Wikileaksgrundaren Julian Assange, 49, släpps inte mot borgen. Nyheter24 rapporterade tidigare om TV4 Nyheternas uppgifter om att Assange hade släppts fri.  Det visade sig att uppgifterna inte stämmer. 

Assange hade begärt att få släppas fri mot borgen i väntan på rättegång – men nekades. 

– Jag är övertygad om att det finns goda grunder att tro att om Assange släpptes i dag skulle han låta bli att komma till domstolen för att ställas inför rätta, säger domaren Vanessa Baraitser, enligt SVT.

Läs mer: Anklagelserna mot Julian Assange – här är allt som har hänt

Blir inte utlämnad till USA

I måndags avslog en brittisk domare Washingtons begäran om att få Assange utlämnad till USA. Han är anklagad för att ligga bakom organisationen Wikileaks publiceringar av tiotusentals hemligstämplade amerikanska dokument om militära insatser i Irak och Afghanistan.

Om 49-åringen hade utlämnats till USA skulle han riskera 170 år i fängelse för 18 åtalspunkter rörande spioneri eller dataintrång, enligt SVT

Anledningen till den brittiska domstolens beslut ska vara att Assange lider av depression och skör hälsa. 

USA väntas överklaga domstolsutslaget.

Anklagas för spioneri, dataintrång och våldtäkt

Assange är anklagad för spioneri och dataintrång i USA samt misstänkt för våldtäkt i Sverige. Han sökte sig därför till Ecuadors ambassad i Storbritannien 2012, där han bodde i sju år.

Den 11 april 2019, efter sju år i asyl, greps Assange av brittisk polis utanför ambassaden. Det efter att Wikileaksgrundaren fått sin asyl på upphävd. Gripandet kan du läsa mer om här

Bildkälla: Stella Pictures.