EU godkänner Modernas coronavaccin

- 06/01/2021, 13:32 -

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och EU-kommissionen har godkänt Modernas vaccin mot covid-19. Nu förväntas tusentals doser kunna levereras till Sverige nästa vecka.

Den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har idag godkänt Modernas vaccin mot covid-19, enligt flera medier. På onsdagseftermiddagen meddelade även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att att EU-kommissionen har gett grönt ljus för vaccinet, rapporterar TT.

Sverige kommer få 11 000 doser redan nästa vecka. Sverige har ett avtal om totalt 3,6 miljoner doser av Modernas vaccin. Det ska räcka till 1,8 miljoner människor. 

I söndags och i måndags levererades 80 000 doser av Pfizer-vaccinet till regionerna. Omkring 10 000 doser från Moderna är på väg. Därmed väntas totalt 100 000 vaccindoser, från både Moderna och Pfizer, till Sverige under vecka 2, om allt går som det ska, enligt TT.

Astra Zenecas vaccin

I måndags började Storbritannien vaccinera med Astra Zenecas vaccin. Det är det första vaccinet som kan förvaras i rumstemperatur. Nyheter24 har tidigare rapporterat om varför det kan komma att bli det dominerande vaccinet. 

Eftersom att Astra Zenecas vaccin fick ett nödgodkännande från Storbritannien så kommer det fortsättas forskas på. Vaccinsamordnare Richard Bergström tror därför att det dröjer tills det godkänns av EU. 

-Jag hoppas på slutet av januari. Men det är nog mer sannolikt i början på februari. Vi väntar på en stor amerikansk studie som pågår, sa Bergström till TT på tisdagen.

Bildkälla: Pexels.

LÄS MER: 

Vändningen: Så många vill ta vaccinet så fort som möjligt

Efter Biontechs varning – vaccinsamordnaren tillbakavisar