EU har godkänt Modernas vaccin.
EU har godkänt Modernas vaccin. - Foto: Bildkälla: Mikael Fritzon/TT.

EU godkänner Modernas coronavaccin

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och EU-kommissionen har godkänt Modernas vaccin mot covid-19. Nu förväntas tusentals doser kunna levereras till Sverige nästa vecka.


Den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har idag godkänt Modernas vaccin mot covid-19, enligt flera medier. På onsdagseftermiddagen meddelade även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att att EU-kommissionen har gett grönt ljus för vaccinet, rapporterar TT.

Sverige kommer få 11 000 doser redan nästa vecka. Sverige har ett avtal om totalt 3,6 miljoner doser av Modernas vaccin. Det ska räcka till 1,8 miljoner människor. 

I söndags och i måndags levererades 80 000 doser av Pfizer-vaccinet till regionerna. Omkring 10 000 doser från Moderna är på väg. Därmed väntas totalt 100 000 vaccindoser, från både Moderna och Pfizer, till Sverige under vecka 2, om allt går som det ska, enligt TT.

Astra Zenecas vaccin

I måndags började Storbritannien vaccinera med Astra Zenecas vaccin. Det är det första vaccinet som kan förvaras i rumstemperatur. Nyheter24 har tidigare rapporterat om varför det kan komma att bli det dominerande vaccinet. 

Eftersom att Astra Zenecas vaccin fick ett nödgodkännande från Storbritannien så kommer det fortsättas forskas på. Vaccinsamordnare Richard Bergström tror därför att det dröjer tills det godkänns av EU. 

-Jag hoppas på slutet av januari. Men det är nog mer sannolikt i början på februari. Vi väntar på en stor amerikansk studie som pågår, sa Bergström till TT på tisdagen.

Bildkälla: Pexels.

LÄS MER: 

Vändningen: Så många vill ta vaccinet så fort som möjligt

Efter Biontechs varning – vaccinsamordnaren tillbakavisar

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.