Bomber, gevär och mordhot – 13 personer anklagade efter upploppen i USA

- 09/01/2021, 11:25 -

De senaste dagarna har flera Trump-anhängare stormat Kapitolium i USA. Polisen har fått kritik för att ha låtit upploppen pågå och enligt uppgifter ska hemgjorda bomber, gevär och mordhot vara inblandade.

Inte ens en vecka hann gå på 2021 innan upplopp från missnöjda Trump-anhängare drog igång i Washington DC, USA.

Det var när Trump höll tal under ett protestmöte den 6 januari som han uppmanade sin publik att "ge våra republikaner stoltheten och modet de behöver för att ta vårt land tillbaka", varpå tusentals Trump-anhängare tog till sig av hans tal och stormade landets kongress, Kapitolium.

Bildkälla: Jacquelyn Martin/TT
Bildkälla: Jacquelyn Martin/TT

Massiv kritik

Kort efter attacken riktades massiv kritik mot den amerikanska polisen, som inte ingrep under upploppen. En av poliserna ska ha tagit en selfie med en av personerna som stormade kongressen.

Myndighetens hantering av stormningen har även jämförts med hanteringen av protesterna mot Black Lives Matter, där full styrka sattes in med rådan att bland annat använda tårgas mot demonstranterna.

Hemgjorda bomber och vapen

Nu rapporterar CNN att en man från Alabama ska ha varit beväpnad med ett gevär, en pistol och en bil lastad med 11 hemgjorda bomber bara två kvarter från upploppen. Det ska även ha gått flertalet timmar innan polisen lade märke till det, uppger federala åklagare i fallet. Talmannen Nancy Pelosi ska också ha fått utså dödshot från en man som sagt att han vill skjuta eller köra över henne med en bil.

Nu har justitiedepartementet meddelat att de riktat anklagelser mot 13 personer som varit inblandade i upploppen. Bland dessa personer fanns en advokat, och en av personerna ska även ha brutit sig in Pelosis kontor och suttit vid hennes bänk, skriver CNN.

Efter en vädjan från medarbetare och personal gick president Donald Trump med på att tala till sina anhängare och be dem att "gå hem".