Forskning: Apparat kan göra dig nykter tre gånger snabbare

- 10/01/2021, 17:38 -

Kanadensiska forskare har gjort ett genombrott som kan hjälpa alkoholförgiftade personer att nyktra till tre gånger snabbare än vad levern oftast tillåter.

Alla som någon gång druckit ett glas för mycket alkohol vet vad läxan blir dagen efter.

Illamående, huvudvärk, yrsel, hjärtklappning och svettningar är bara några av de riktigt omysiga bieffekterna av att ha förtärt alkohol. Tänk om det bara finns en apparat som kan trolla bort alkoholen ur blodet...

Det har faktiskt blivit en verklighet.

Kallas ClearMate

Några forskare i Kanada har nämligen tagit fram en apparat kallad ClearMate, som avlägsnar alkoholen från blodet hela tre gånger snabbare än vanligt.

Men att apparaten kommer ges ut till gemene man är inte sannolikt, utan tanken är snarare att den ska användas på patienter som läggs in för alkoholförgiftning.

Lät frivilliga dricka vodka

Forskarna i studien tog hjälp av några frivilliga genom att erbjuda dem ett halvt glas vodka. Vid första testet lät de alkoholen gå ur blodet på ett naturligt sätt – nämligen att låta tiden ha sin gång. Drygt tre timmar senare var alkoholhalten hälften så hög som i början.

I andra omgången bad de personerna att först hyperventilera på ett kontrollerat sätt, för att sedan fortsätta andas snabbt i ClearMate. Anledningen till varför de skulle hyperventilera berodde på att alkoholen då dunstar bort genom lungorna och underlättar jobbet för levern.

Testerna bekräftade teorin om att alkoholen i blodet med hjälp av den nya metoden tre gånger snabbare än vad levern gör, skriver Illustrerad Vetenskap.

Apparaten är också så pass smidig att läkarna kan ta med den till sina patienter som en portfölj.