Högre lön för Stefan Löfven – mycket får han

- 22/01/2021, 18:27

På uppdrag av riksdagen har nu Statsrådsarvodesnämnden höjt flera politikers löner – däribland vår egna statsminister Stefan Löfven, vars plånbok blir 4 000 kronor tjockare.

Corona har inte bara stannat upp en hel värld, utan även ekonomin i vissa aspekter. Vissa har helt blivit av med jobb och därför fått förlita sig på diverser försäkringar, medan andras lönehöjningar har fått vänta ett extra år.

Några av de som inte var med om en lönehöjning förgående år, men som får ta del av lite extra cash nu till 2021 är svenska politiker.

180 000 kronor i månaden

Statsrådsarvodesnämnden har nämligen fått i uppdrag av regeringen att se över regeringsmedlemmarnas inkomster och avgångsersättningar. Enligt ordförande Ove Nilsson blev det ingen förändring i politikernas löner år 2020 och därav klubbades beslutet igenom den 1 januari 2021.

Ministrarna får en rejäl ökning på 3 000 kronor extra i månaden. Det gör att de nu får ut en lön på 142 000 kronor. Inte illa pinkat.

Löfven får en rejäl lönehöjning. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT
Löfven får en rejäl lönehöjning. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Statminister Stefan Löfven kan sova gott om kvällarna i och med att han får ett påslag på hela 4 000 kronor mer i månaden. Det blir en total månadslön på 180 000 kronor – en bråkdel i jämförelse med en undersköterska som i snitt tjänar 28 000 kronor i månaden.

Jämfört med andra regeringar

Genom att rådet sett över hur det ser ut bland andra länders regeringsmedlemmar och även tagit hänsyn till den allmänna löneökningstakten samt respektive länders ersättningsnivåer, har de kommit fram till en siffra.

– Det här innebär en justering på drygt 2 procent, vilket ligger nära överenskommelsen i industrin, förklarar Ove Nilsson.

"Viktigt att de har rimliga löner"

Enligt Nilsson är det lättare sagt än gjort att jämföra Sverige med andra länder. Detta i och med att länderna erbjuder olika slags förmåner. 

–  Men jämfört med våra grannländer ligger Sverige ungefär i mitten. Statsministern och de andra statsråden är i tjänst dygnet runt och de har mycket ansvarsfulla arbeten. Det är viktigt att de har rimliga löner, avslutar Nilsson till Aftonbladet.