Polis och experter menar att vaccinationscenter kan bli mål för terrorism.
Polis och experter menar att vaccinationscenter kan bli mål för terrorism. - Foto: Foto: Jonas Ekströmer/TT och Pavel Golovkin/TT

Varningen: Vaccinationscenter kan bli mål för terrorism

Massvaccinationen mot corona har påbörjats runtom i världen och väntas dra igång i Sverige i mars. Men nu varnar både polis och terrorexperter för att vaccinationscenter kan komma att bli mål för terrorism.


Många av terrordåden som ägt rum under de senaste åren har riktat in sig på platser som drar till sig stora folksamlingar - julmarknader, konserter och populära shoppingstråk. Detta är platser som, till följd av den rådande coronapandemin, ekar tomma. 

Istället har folksamlingarna förflyttats till de platser som erbjuder sjukvård, däribland vaccinationscenter. Den svenska polisen samarbetar därför med övriga polismyndigheter runtom i Europa i syfte att kartlägga potentiella hot om terrorism mot de vaccinationscenter som numera utför massvaccinering mot corona. 

Tecken på risk för terrorism

Per Engström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt Per Engström vid Polismyndigheten finns det alltid en ökad risk för terrorism när mycket människor samlas på en plats. Men Engström tillägger också att det nu finns tecken som tyder på att det finns en risk för terrordåd mot just vaccinationscenter.

— Vi har indikationer på att det kan finnas intresse för att vaccineringen är ett tänkbart angreppsmål för terrorism, säger Engström till Sveriges Radio

Tidigare har även Neil Basu, chef för den brittiska antiterrorpolisen, sagt till The Independent att säkerheten vid vaccinationscenter i Storbritannien är av stor vikt och att det annars kan uppstå problem. 

Skyddet måste förbättras

Det är inte bara polisen som uttrycker en viss oro för att vaccinationscenter kan bli ett nytt mål för extremister, utan även experter på området. 

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan. Foto: Susanna Persson Öste/TT

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, säger till Sveriges Radio att han sedan pandemins start sett på sociala medier att terrorister numera fokuserar på "mjuka måltavlor där folksamlingar befinner sig". Det gör, enligt Ranstorp, att vaccinationscenter blir särskilt aktuella som potentiella terrormål och därmed måste skyddet vid dessa förbättras.

— Jag har inte sett några konkreta yttranden, men det finns indikationer inom underrättelsevärlden och den polisiära sfären att man bör skydda de här vaccinationscentralerna bättre, säger Ranstorp. 

Ranstorp uppmanar nu svenska myndigheter att, redan i planeringsfasen av den svenska massvaccinationen, ha en färdig strategi för hur man ska hantera ett potentiellt terrordåd mot vaccinationscenter runtom i världen. 

— Se till att adekvata säkerhetsåtgärder finns med när man nu ska genomföra vaccinationer i stor skala, säger Ranstorp. 

Läs mer

Polisen har information om ett befarat terrorbrott i Sverige

25 bilder som visar varför vi aldrig får glömma dådet på Drottninggatan

Vittnen om attacken i London: "Han högg mot en man tre gånger"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Folklistan kuppar in sig i kommun

Tågbolag pausar all trafik i Sverige

Flixtrain pausar all tågtrafik i Sverige. Anledningen är ökad efterfrågan i Tyskland, uppger bolaget på sin sajt.

För första gången på flera år: Svenska onlineköp ökar

Det har varit en tuff period för svenska konsumenter. Men nu ökar köpviljan för första gången sedan 2021. I alla fall på nätet, där branschorganisationen Svensk Handel visar på stigande försäljningssiffror online.

Sverige skickar styrka till Röda havet

Försvarsmakten kommer att skicka en styrka på upp till 25 personer till Röda havet, efter ett regeringsbeslut i dag, uppger Aftonbladet.

Polisen rapporterar om misshandel, Malmö

"Man gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Tände eld på Ica-butiken: Våld mot personal ökar

I dagarna åtalades en kvinna för att, beväpnad med hårspray och tändare, ha satt eld på en Ica-butik full av kunder och personal. Händelsen fångades på film. Våldet har ökat butiksbiträden, rapporterar Svensk Handel.