Stockholm

Jämställdhetsministern om gratis tamponger: Påverkar relationer

​Åsa Lindhagen är glad att debatten om tamponger lyfts.
​Åsa Lindhagen är glad att debatten om tamponger lyfts. Foto: Jessica Gow/Ali Lorestani / TT

I Skottland är det gratis. I Frankrike sänktes momsen nyss rejält. I Sverige händer inget alls – men nu öppnar jämställdhetsministern Åsa Lindhagen upp för kostnadsfria mensskydd.


Läs mer

Sedan 2016 kan medlemsländer inom EU själva bestämma hur hög moms hygienartiklar ska ha. Det gjorde att Frankrike nyligen sänkte momsen på mensskydd till 5,5 procent. 

En titt utanför EU visar att tamponger och bindor är helt momsfritt i bland annat Kanada, delar av USA och på Irland. Dessutom blev Skottland i höstas fösta land i världen att erbjuda gratis mensprodukter.

Läs mer: Historiska beslutet: Skottland röstar igenom gratis mensskydd

"Pratas inte om det"

Även i Sverige har det börjat röra på sig lite smått. I de kommunala skolorna i Österåker och Åkersberga delas det ut gratis mensskydd, och i måndags hakade Försvarsmakten på tåget. 

– Jag tycker det är en fråga som det inte pratas om mycket alls. Jag välkomnar att det diskuteras, säger jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) till Nyheter24.

Läs mer: Försvarsmaktens nya beslut: Gratis mensskydd

Idag har Sverige ett av världens högsta skatter på mensskydd, 25 procent – vilket är den moms som gäller generellt för varor i landet.

– Det är intressant att man sänkt momsen i andra länder. Jag tycker inte att man ska utesluta moms på mensskydd, men diskutera om man ska ha kostnadsfria produkter, säger Lindhagen och fortsätter:

–Toalettpapper kostar inte pengar i skolan.

Foto: Ali Lorestani / TT

"Kostnaden viktig fråga"

I brittiska skolor delas det sedan ett år tillbaka ut gratis tamponger och bindor i skolan.

Detta sedan en studie visat att många flickor och unga kvinnor inte hade råd att köpa mensskydd – och därför stannade hemma från skolan några dagar i månaden.

– Det är en fråga om ekonomi. Flickor och kvinnor som har dåligt med pengar, jag har hört berättelser om de som använder toalettpapper som binda, säger Lindhagen och fortsätter: 

– De stannar hemma från skolan och undviker att gå ut. Det påverkar även relationer och arbetslivet. Kostnadsaspekten är en viktig fråga, men också en jämställdhetsfråga eftersom det bara påverkar flickor och kvinnor. 

I oktober lämnades en motion in till riksdagens skatteutskott om ett förslag på sänkt kostnad för mensskydd. Motionen ligger just nu i beredning.

LÄS MER:

På den här gymnasieskolan får eleverna gratis mensskydd

Ica-butiken sänker priset på mensskydd: "Rätt sak att göra"

Därför kan det vara svårt att kissa när du har en tampong i

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.