- Foto: Foto: Polina Zimmerman/Pexels och Fredrik Sandberg/TT

Försvarsmaktens nya beslut: Gratis mensskydd

Allt fler unga kvinnor gör värnplikten i Sverige, men Försvarsmaktens mål är att 30 procent av de värnpliktiga år 2025 ska vara tjejer. Som ett led i att nå målet har de nu beslutat att de ska erbjuda gratis mensskydd till alla värnpliktiga tjejer.


Värnplikten, som är det svenska försvarets utbildning för soldater, har funnits enda sedan 1901, enligt Försvarsmakten. Men det var först under 2017 som kvinnor, likt män, blev skyldiga att mönstra och att därmed genomföra den militära grundutbildningen. 

Antalet värnpliktiga tjejer ökar

Alla ungdomar födda 1999 och framåt blir, under samma år som de fyller 18 år, kontaktade av Rekryteringsmyndigheten och kan kallas till mönstringen som består av både fysiska och psykologiska test. 

Foto: Peter Hoelstad/TT

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Försvarsmakten har haft svårt att locka till sig tjejer till värnplikten. Men det sker en ökning - om än långsamt. Sedan 2017 har antalet värnpliktiga tjejer ökat med drygt en procentenhet varje år, vilket gjorde att ungefär 17 procent av de värnpliktiga 2020 utgjordes av tjejer, enligt ett pressmeddelande från Försvarsmakten.

Trots ökningen är målet inom försvaret långt ifrån nått - man strävar nämligen efter att 30 procent av de värnpliktiga 2025 ska vara tjejer. 

Banar väg för tjejer - med gratis mensskydd 

Som del av ett pågående jämställdhets- och jämlikhetsprojekt inom Försvarsmakten har man nu tagit beslutet att erbjuda gratis mensskydd för alla värnpliktiga tjejer. Katarina Randers, befäl vid Livgardet och del av ett projekt vid Försvarsmakten som jobbar för att göra deras material mer jämställt, var den som kom med förslaget om de kostnadsfria mensskydden. 

— Vi som var en del av projektets referensgrupp fick frågan "om du var general för en dag, vad skulle du köpa in?". Då föreslog jag menstrosor som någonting man kanske skulle kunna köpa in, säger Randers till Nyheter24 och fortsätter:

— Det var samtidigt som Försvarsmakten hade en reklamkampanj med massor av frågeställningar om hur det är inom Försvarsmakten, bland annat "kan man ha mens i fält?". I projektet kom vi fram till att det kanske inte är helt klart att man kan ha mens i fält och då bör man göra det mer tydligt. Så projektgruppen tog då fram gratis mensskydd som en konkret åtgärd. 

Foto: Jessica Gow/TT

Enligt Randers är beslutet en del av ett större jämställdhetsarbete och bottnar i att man, inom Försvarsmakten, ska ha samma förutsättningar.

— Det är en del i arbetet med att göra Försvarsmakten mer jämställt, men det är också ett sätt att öka den operativa förmågan, oavsett kön. Det ska inte vara ett hinder att man är kvinna eller har mens. Man ska kunna lösa sina arbetsuppgifter oavsett. Att man har mens ska inte vara något i det dolda. Det finns mensskydd och man ska kunna prata om det och efterfråga det, utan att det blir ett problem, säger hon. 

"Ett oerhört positivt beslut"

Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Även jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) ser positivt på det nya beslutet.

— Jag tycker det här är ett oerhört positivt beslut som Försvarsmakten tar, säger hon till Sveriges Radio och fortsätter:

— Sedan skickar det här beslutet också en väldigt tydlig signal att kvinnor förstås utgör en självklar del av Försvarsmakten.

Läs mer

Nya förslaget: Fler ungdomar ska tvingas göra lumpen

Sugen på att göra lumpen? Här är allt du kommer tvingas göra

Nu ska 2000 personer tvingas mönstra - är du en av dem? 


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.