Munskydd förbjudet skolor i Halmstad: "Ledsen och arg"

- 23/01/2021, 17:04

En lärare på en skola i Halmstad tillrättavisades efter att hen använde munskydd i arbetet och förbjöds därefter använda sådan smittskyddsutrustning. Enligt kommunen ser de ingen nytta med att använda munskydd då riskerna är för stora.

Frågan om munskydd har någon effekt har länge varit på agendan sedan coronapandemin greppade tag om världen.

"Förstår inte"

På en skola i Halmstad blev en lärare tillrättavisad efter att hen använt munskydd under arbetstid. Läraren, som vill förbli anonym, berättar för Sveriges Radio att hen förbjöds använda skyddet trots att hen är i riskgrupp.

– Jag blev besviken, ledsen och arg. Jag förstår inte vilken skada jag kan göra genom att använda munskyddet då och då. Jag går i korridorerna där jag inte kan hålla avståndet som hälsovårdsmyndigheterna rekommenderar. Jag känner mig säkrare med munskyddet där det finns mycket folk. Jag tillhör riskgruppen och mina uppgifter går inte att göra på distans, säger läraren i en intervju med Sveriges Radio.

Förbjuder munskydd

Enligt kommunen är det förbjudet med munskydd, menar Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef i barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad.

– Vi tillåter inte munskydd. Det gäller såväl grundskola som gymnasieskola. Vi anser ju inte att man ska använda munskydd eftersom att det enligt Folkhälsomyndigheten inte finns vetenskapliga belägg utifrån att vi i vår verksamhet skulle gynnas av att använda munskydd. 

Ingen forskning

För bara några veckor sedan gick Folkhälsomyndigheten ut med en rekommendation att använda munskydd under specifika tider i kollektivtrafiken. Utöver det skriver myndigheten på sin webbplats att det inte finns någon vidare forskning som stöder bevis för att munskydd skulle dämpa smittspridningen.

Däremot menar Folkhälsomyndigheten att det finns vissa situationer och platser där munskydd kan vara av värde. Det kan handla om när personer befinner sig i en inomhusmiljö under en längre period och där nära kontakt är svårt att undvika.

"Hur ska vi ta det ansvaret?"

Broholm Lindberg menar däremot att det finns stora risker med munskydd om de hanteras fel. På frågan om hur de ser på saken ifall att de används rätt menar hon att det är svårt att hålla koll på.

– Hur ska vi veta vem som använder dem på korrekt sätt? Hur ska vi kunna ta det ansvaret? avslutar hon i intervjun med Sveriges Radio.

Nyheter24 har sökt Pauline Broholm Lindberg.