Efter virusmutationens spridning – inreseförbud från Norge

- 24/01/2021, 12:10 -

Det muterade coronaviruset från Storbritannien sprids i Norges huvudstad Oslo. Folkhälsomyndigheten har därför begärt att Sveriges regering inför ett inreseförbud från grannlandet.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Norge nu gått in i den strängaste nedstängningen sedan den 12 mars i flera kommuner. Detta efter att ett äldreboende strax utanför Oslo rapporterat att två personer har dött efter att ha smittats av den brittiska virusmutationen. 

Folkhälsomyndigheten skickade därefter in en begäran till regeringen om att skyndsamt införa inreseförbud från Norge, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg kommer ett beslut om inreseförbud att fattas "i närtid", enligt TT. 

Träder i kraft natten till måndag

Enligt Norges statsminister Erna Solberg kommer ett inreseförbud till Sverige träda i kraft natten till måndag och ska gälla fram till 14 februari. 

– Det är så i många länder i Europa. Norge har hela tiden varit bland dem som haft hårdast regler. Vi kan inte klaga på att svenskarna säger att de inte vill ha in det här muterade viruset, säger hon till tidningen NBT. 

Norges statsminister Erna Solberg. Bildkälla: Terje Pedersen/TT.

Nya rekommendationer 

Med anledningen av den ökande smittspridningen av den muterade virusvarianten så har Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer. 

De som vistats i Norge de senaste 14 dagarna bör stanna hemma i sju dagar, undvika kontakt med andra och testa sig för covid-19 vid ankomst, och sedan fem dagar efter ankomst. Övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar. 

Arbetspendlare till Norge bör undvika att träffa andra än det egna hushållet, förutom på jobbet. Norge kräver regelbunden testning vid arbetspendling, och den som arbetspendlar behöver inte testa sig utöver det. De som bor i samma hushåll med den som arbetspendlarpendlar behöver inte undvika att träffa andra, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Risk för spridning i Sverige

Folkhälsomyndigheten skriver att man, på grund av de nya nedstängningarna i Norge, befarar att människor nu vill ta sig till Sverige. Detta riskerar att öka trängseln och även smittspridningen av det muterade viruset i Sverige. 

Därför vill myndigheten att gränsen mellan länderna ska stängas, med undantag för transporter och arbetspendling. 

– Vi hoppas att norrmännen snabbt får kontroll på detta, då kan vi gå tillbaka till det normala igen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Nyheter

LÄS MER: 

Grova påhoppet mot Tegnell: Likgiltig inför människors död

Chef för äldreboende vaccinerade sin familj – personalen blev utan