Foto: Fredrik Sandberg/TT/Shutterstock
Foto: Fredrik Sandberg/TT/Shutterstock

Hon tackade nej till husvärdens dejt – fick hyran chockhöjd

Kort efter att Maria flyttat in i sin hyreslägenhet i Stockholm blev tillvaron mardrömslik. Den manliga hyresvärden i 70-års åldern började trakassera henne på sms – och när hon inte visade intresse tillbaka svarade han med att höja hennes hyra.


När Maria, som egentligen heter något annat, flyttade till Sverige för några år sedan fick hon tag på ett hyreskontrakt i andra hand i centrala Stockholm.

Hon hittade lägenhetsannonsen på Blocket, och till en början såg kontakten med den 70-årige hyresvärden helt normal ut. 

Men snart eskalerade allting – och mannen började höra av sig i tid och otid. 

– Han kunde skicka femtio textmeddelanden om dagen. Jag svarade inte på hans meddelanden och hans ”I love you”, säger Maria till Hem & Hyra.

Foto: Isabell Höjman/TT

"Du är i sånt underläge"

Maria försökte få mannen att sluta kontakta henne om sådant som inte rörde hennes bostad. Hon kontaktade polisen och bytte lås på ytterdörren, men inget hjälpte.

Hon var samtidigt väldigt rädd för att irritera hyresvärden – då skulle han ju enkelt kunna kasta ut henne från bostaden.

– När du bor i andra hand har du ingen makt, du är i ett sånt underläge. Jag gick en krävande utbildning och kunde inte sova om nätterna, säger Maria till Hem & Hyra.

Chockhöjde hyran

När Maria vid ett tillfälle tackade nej till en middagsinvit från hyresvärden blev han irriterad – och chockhöjde hennes månadshyra med 1 600 kronor. 

Till slut fick hon nog av mannens trakasserande och bestämde sig för att lämna boendet. Även då stötte hon på motstånd från mannen, som vägrade lämna tillbaka hennes deposition på närmare 20 000 kronor. 

"Ingen som tvingat henne att bo kvar"

Marias öde blev ett ärende för hyresnämnden, och där fick hon äntligen en viss upprättelse. 

Detta sedan man kunnat konstatera att hon betalat en betydligt högre hyra än vad som var skäligt för hennes 45 kvadratmeter. 

Mannen hävdade å andra sidan att den 8 200 kronor dyra hyran var rimlig, och att ingen tvingat henne att bo kvar i lägenheten. 

Det här var inget som hyresnämnden tog hänsyn till. Istället gav man Maria rätt – och beslutade att mannen skulle återbetala 51 000 kronor till henne.

Läs mer:

Så fixar du förstahandskontraktet – här är tipsen

Nu kan det bli straffbart att ta för hög hyra

Blir du också blåst av andrahandsvärden?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!