Rasism mot svenska asiater: "Corona har gjort det legitimt"

- 12/02/2021, 19:10

Amerikaner med asiatiskt ursprung har, ända sedan pandemins början, varit särskilt utsatta för rasism – och de senaste dagarna har hatbrotten ökat drastiskt. Men hur ser det egentligen ut i Sverige? Nyheter24 har pratat med forskare och aktivister.

Under pandemins gång har det skett en markant ökning av rasism mot amerikaner med asiatiskt ursprung och under de senaste dagarna har hatbrotten mot dessa nått en pik i USA, rapporterar CNN.

I Sverige för Brottsförebyggande rådet statistik över hatbrott som anmälts till polisen och delar in de utsatta utifrån vilken minoritet de tillhör – men asiater är inte en av dem. 

Foto: Daniella Backlund/SvD/T

Oklart hur många som är utsatta i Sverige

– Svarta personer, judar, romer och muslimer särredovisas i statistiken. Men sedan finns det lite utav en ”slasktratt” med hatbrott mot andra minoriteter och där hittar man asiater. Så därför vet man inte riktigt hur utsatta asiater är i Sverige, säger Tobias Hübinette, forskare i bland annat kritiska ras- och vithetsstudier vid Karlstad universitet, till Nyheter24

Tobias Hübinette. Foto: Henrik Montgomery/TT

Men Hübinette menar ändå att coronapandemin haft en stor påverkan på rasismen mot asiater i Sverige, vilket märks allra tydligast genom de samtal som nu förs kring problemet.

– Det här är nästan första gången som man på ett tydligt sätt, i västvärlden och Sverige, pratar om rasism mot asiater överhuvudtaget. Tyvärr beror det på en ökning av påhopp och trakasserier, och i vissa fall rena våldsbrott, som skett på grund av pandemin, säger Hübinette.

"Corona har gjort det legitimt att ge sig på asiater"

Enligt Hübinette har coronaviruset, som började spridas i Kina, blivit lite utav en ursäkt för att att trycka till Kina och övriga delar av Asien som fått alltmer makt de senaste åren och som därmed ses som något utav ett hot mot västvärlden. 

– Corona har gjort det legitimt att ge sig på asiater plötsligt. Det ger en direkt orsak till att uttrycka sin ilska mot Kina och då drabbas även asiater i stort, menar Hübinette. 

Foto: Heiko Junge/TT

Samtidigt betonar han att rasismen mot asiater i Sverige, i spåren av corona, är något paradoxal. 

– I Sverige känner man en närhet till människorna och kulturen i Asien. Många reser dit, många äter asiatisk mat, många håller på med asiatiska kampsporter. Paradoxen blir då att det blir mer accepterat att ge sig på asiater, i jämförelse med andra minoriteter, utan att man kanske förstår eller tycker att det är rasistiskt. 

Fler vittnar om utsatthet

Hübinette får medhåll från aktivisten Danny Lam. Sedan pandemins början har allt fler östasiater hört av sig till Lam, som driver Instagramkontot TNKVRT, om den rasism och senofobi de utsatts för. De vittnar, enligt Lam, om hur främlingar ropat "jävla kines" eller "corona corona" efter dem på stan. 

Danny Lam. Foto: Szilvia Nagy

– De skriver och vill veta om de överreagerar eller om det faktiskt var rasism. Det säger en hel del om hur normaliserad rasismen mot östasiater är. Vi som utsätts för denna typ av rasism får ofta höra att det bara är på skämt, att det är "positiv" rasism och att asiater är ju "så sköna" som inte säger emot, säger Lam till Nyheter24

"Som en främling i mitt eget land"

Lam, som har föräldrar från Vietnam och Kina, har själv upplevt en ökad utsatthet sedan förra året. Trots att han hade lika lite koppling till coronaviruset som vilken annan svenskfödd som helst möttes han av kraftiga reaktioner i början av pandemin.

– På busshållplatsen höll folk för näsan och munnen när jag närmade mig. På spårvagnen flyttade folk på sig när jag satte mig ned, säger Lam och fortsätter:

Foto: Naina Helén Jåma/TT

– Det är dock blickarna som är värst. De första månaderna under pandemin kände jag mig verkligen som en främling i mitt eget land. Blickarna från människorna var en indikation att jag borde dra härifrån, att allt är mitt fel, och att jag borde ta ansvar för det som händer i världen. Att vara östasiat under pandemin var som en levande bomb som kunde explodera när som helst.

Enligt Lam är det särskilt viktigt att de som själva inte blir utsatta läser på, uppmärksammar den här typen av rasism och säger ifrån om de ser någon som blir utsatt. 

Läs mer

Hübinette: Nej PewDiePie, det är inte din rättighet att få vara rasistisk

Coops nya reklamfilm – en uppvisning i rasism

Här är Donald Trumps absolut värsta rasistskandaler