Nedsatt eller förlorat luktsinne kan ha negativa konsekvenser för din livskvalité.
Nedsatt eller förlorat luktsinne kan ha negativa konsekvenser för din livskvalité. - Foto: Foto: Janerik Henriksson/TT och Isabell Höjman/TT

Tappat lukten efter corona? Så kan det påverka ditt liv

Att saker inte luktar som de ska, eller inte luktar alls, är ett utmärkande symtom för coronaviruset. Nu visar en svensk studie att tappat luktsinne kan ha stor påverkan på livskvalitén – både vad gäller vikt, sexlust och psykisk hälsa.


Ett av de symtom som kännetecknar coronaviruset och som särskiljer viruset från en vanlig förkylning allra tydligast är nedsatt, eller rentav förlorat, luktsinne. Drygt 70 procent tros drabbas av besvär med luktsinnet till följd av corona. Läs mer om det här. 

Nu konstaterar forskare att problem med just luktsinnet kan ha fysiska, sociala, sexuella och psykiska konsekvenser, vilket kan påverka människors livskvalité negativt. 

Sammanställt flera år av forskning

Den nya studien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Chemical Senses, är en systematisk sammanställning av flera års forskning på hur en nedsatt eller totalt utebliven förmåga att känna lukt påverkar människors livskvalité. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

– Vi har huvudsakligen samlat forskning från psykologi, eftersom det rör beteenden och upplevelser, biologi, eftersom det rör biologiska förändringar hos luktsinnet och medicin, eftersom det rör patienter, förklarar Steven Nordin, professor i psykologi vid Umeå universitet och en av forskarna bakom studien, för Nyheter24.

Tappad aptit och viktnedgång

Forskningen visar att nedsatt eller förlorat luktsinne har negativa konsekvenser för människors fysiska hälsa – framförallt när det gäller deras aptit och vikt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Eftersom luktsinnet spelar en viktig roll för kostintaget genom att reglera vad, hur mycket och när vi ska äta, får ett tappat luktsinne konsekvenser i termer av tappad aptit, viktnedgång, svårigheter att laga mat och oro för att inte kunna känna skämd mat, berättar Nordin. 

Social oro och minskad sexuell lust

Foto: Isabell Höjman/TT

Men att tappa lukten har inte bara fysiska konsekvenser, utan de kan även påverka människors sociala och sexuella liv negativt.

– Många visar också oro vad gäller att inte känna farliga ämnen i omgivningen och i den personliga hygien. Man undrar till exempel "luktar jag illa?". Utöver denna negativa inverkan på socialt umgänge besväras vissa även av nedsatt sexuell lust genom att inte längre kunna känna sin partners kroppslukt, säger Nordin. 

Resultatet: Sämre livskvalité

Att tappa sin aptit, gå ned i vikt, uppleva social oro och att ha en minskad sexuell lust bidrar till en sämre livskvalité i allmänhet, konstaterar forskarna bakom studien. Framförallt bidrar de till psykisk ohälsa. 

Foto: Isabell Höjman/TT

– Alla dessa konsekvenser av att ha tappat sitt luktsinne helt eller delvis bidrar till viss nedstämdhet, och ibland även till depression, säger Nordin.

Läs mer

Forskning: Det här är det säkraste tecknet på covid-19

Tappat luktsinnet efter corona? Så får du saker att dofta igen

Det här ögonproblemet kan vara ett tecken på covid-19

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Rv 50 Lillån i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.

Hizbollah: Skickat drönare mot Israel

Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah i Libanon tar på sig en drönarattack mot Israel på tisdagen.

Bostadsbyggandet faller i USA

Bostadsbyggandet i USA sjunker. Nystartade bostadsbyggen föll med 14,7 procent i mars, till en årstakt på 1,32 miljoner byggen. Det är den lägsta nivån sedan augusti i fjol, visar nya siffror från det amerikanska handelsdepartementet.

Hjälp, mitt barn har också börjat snusa • Experten: "Skäms"

Hur ber man sitt barn sluta snusa utan att det blir ett bråk? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som avslöjar hur man gör.