Personal på äldreboende arbetade trots coronasjuk.
Personal på äldreboende arbetade trots coronasjuk. - Foto: Pixabay, Google Earth

Anställd på äldreboende arbetade nattskift – trots covidsjuk

En anställd på ett äldreboende i Lerum blev tillsagd av sin chef att arbeta ett helt nattpass – trots att hen testade positivt för corona. Nu har två anmälningar utförts.


En timme in på nattpasset vid Humana Omsorgs demensboende Riddarstensgården i Lerum testade en anställd positivt för corona.

När chefen fick nys om provresultatet blev det däremot ingen fråga om att skicka hem sin sjuka anställda, utan istället bad chefen sin personal om att fortsätta jobba nattpasset.

"Ingen ursäkt"

Att skicka hem sjuk personal är en rutinfråga. Men enligt utredningar ska chefen redan tidigare under kvällen haft svårt att bemanna dygnet.

– Det finns ingen ursäkt för det som inträffat. Det får inte hända att någon som fått ett positivt svar blir kvar på jobbet. Smittskyddslagen går före allt annat, sade Atosa Jakobsson, ansvarig för kommunens äldreboenden.

Hon förklarar vidare att Riddarstensgården har ett kommunalt avtal med kommunen och har tilldelats en hög ersättningsnivå, varpå de ska ha en hög bemanning.

Händelsen anmäld

Två separata anmälningar är nu gjorda av både Humana Omsorg och Lerum kommun. Företaget har också kallat in till krismöte med kommunen som sedan händelsen uppdagats krävt rättning.

I anmälan har Lerums medicinskt ansvariga sjuksköterska kommenterar att chefen "medvetet låter riskera att smitta både övriga patienter och medarbetare". 

"Ett tankefel"

Kirsi Kirpislidis arbetar som företagets kvalitetschef och hon menar att händelsen orsakades av ett "tankefel".

– Det är ett tankefel där man gått emot de rutiner som finns. Riskanalyser finns ju också som säger att folk ska skickas hem. Klockan var ju tio på natten så det är svårt att få in personal och vi hade dessutom fått in smitta så flera i personalen hade fått gå hem med smitta. Och någon vikariepool har vi ingen, säger hon till Expressen.

Två anställda

Kirpislidis fortsätter förklara att det under natten arbetade två anställda och att personal är ansvarig att hålla covidsjuka och friska patienter separata på två olika avdelningar, något som hade varit i princip omöjligt med endast en anställd.

Hon menar också att de anställda som hade kunnat hoppa in som reserver också var sjuka. Detta trots att företaget omsätter 7,5 miljarder kronor under coronapandemin.

Två i personalen smittades

En anmälan till Arbetsmiljöverket löd att nattarbetaren fått tydliga instruktioner av chefen att "hen endast får vara med de smittade kunderna och absolut inte röra på någonting någon annanstans".

Uppgifter från Humana Omsorg visar på att ingen av patienterna smittats av den sjuka anställda, men att två anställda senare testade positivt för covid-19, skriver Expressen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.