Personer som smitit före i vaccinationskön får dos två – innan riskgrupper.
Personer som smitit före i vaccinationskön får dos två – innan riskgrupper. - Foto: Foto: Johan Nilsson/TT och Björn Larsson Rosvall/TT

Gick före i vaccinkön – får dos två innan riskgrupper

Chefer, personal och övriga personer ur allmänheten som gått före i vaccinkön har väckt stor ilska. Nu meddelar Västra Götalandsregionen att dessa kommer att få dos två – innan personer i riskgrupp fått sin första dos.


I Sverige har det på sistone framkommit flera fall där friska personer, som inte är del av någon riskgrupp, gått före i vaccinkön. Bland annat har chefer vid Karolinska Universitetssjukhuset mottagit stor kritik efter att ha smitit före i kön. Läs mer om det här. 

Men detta har även skett bland privatpersoner. Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur en intern registerlänk, avsedd för vårdanställda i Västra Götalandsregionen, spreds till allmänheten. Därmed kunde de boka en vaccintid. 

Nu ska dessa personer gå före i kön igen – men denna gång med tillåtelse.

Får dos två innan riskgrupper

Alla som ingår i den första fasen av Sveriges vaccinationsplan, till exempel äldre som bor på särskilda boenden, har ännu inte fått sin första dos i region Västra Götaland. 

Kristine Rygge. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Trots det har regionen, enligt SVT, beslutat att de som smitit före i vaccinationskön nu ska få dos två. 

Regionens vaccinationssamordnare, Kristine Rygge, uppger att detta beror på att de följer rekommendationen att ge dos två fyra veckor efter dos ett – oavsett om man gått före i kön eller tillhör en riskgrupp. 

Tegnell: Kan gå 12 veckor mellan doserna

Men Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell håller inte med. Han menar istället att de som smitit före i kön och inte tillhör en riskgrupp kan vänta uppemot 12 veckor innan de får sin andra dos vaccin.

Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani/TT

– Det bör man ha med sig i bakhuvudet när man bestämmer hur man ska göra här, säger Tegnell till SVT och betonar samtidigt att det är allmänt känt inom vården att det kan gå 12 veckor mellan doserna.

Läs mer:

Avslöjandet: chefer på Karolinska gick före i vaccinationskön

Jättemissen: Så kan vem som helst boka vaccintid

Rika turister åker på lyxiga vaccinresor – köper sig före i kön

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!