Polisen varnar regeringen för att coronarestriktionerna är förvirrande – och därmed inte efterlevs.
Polisen varnar regeringen för att coronarestriktionerna är förvirrande – och därmed inte efterlevs. - Foto: Foto: Johan Nilsson/TT och Henrik Montgomery/TT

Polisen om coronareglerna: Förvirrande och svåra att följa

Sedan coronapandemins början har den svenska befolkningen ständigt behövt förhålla sig till nya råd och restriktioner från regeringen. Men nu varnar polisen för att coronareglerna blivit förvirrande – och därmed kan vara svåra att följa.


I Sverige finns det en hel del råd och restriktioner som allmänheten måste förhålla sig till för att minska smittspridningen av corona. Dessutom har särskilda förordningar och lagar, såsom pandemilagen, tillkommit. Läs mer om pandemilagen här

Men nu varnar polisen, i ett yttrande till regeringen, för att de många råden, restriktionerna, lagarna och förordningarna kan vara förvirrande. Därmed finns en risk att de inte efterlevs av allmänheten.

"Snårigt regelverk"

I yttrandet ställer sig polisen kritiskt till det rådande regelverket eftersom de menar att det numera blivit svårt för gemene man att skilja råd från mer tvingande regler.

Foto: Johan Nilsson/TT

– Det rör sig om ett relativt snårigt regelverk som därtill ofta ändras eller utvidgas. Det torde för allmänheten ibland vara svårt att hålla reda på vilka regler som är tvingande och vilka som är rekommendationer, skriver polisen enligt TT via Dagens Nyheter.

Begränsningsförordningen särskilt förvirrande

Polisens kritik gäller framförallt den så kallade begränsningsförordningen som reglerar hur många personer som tillåts delta vid allmänna sammankomster. 

På senare tid har regeringen antytt att denna förordning ska bli mer flexibel, vilket innebär att olika regler kan börja gälla vid olika slags verksamheter. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Denna flexibilitet kan, enligt polisen, vara problematisk eftersom det alltså blir svårt för allmänheten att veta vad som gäller. 

Polisen menar dessutom att många av de andra rådande restriktionerna och förordningarna är otydliga och förvirrande. Något som, enligt dem, kan leda till att allmänheten börjar ifrågasätta regeringens coronarelaterade beslut framöver.

Läs mer:

Idag börjar nya restriktionerna att gälla – det här behöver du ha koll på

Coronarestriktioner har lett till miljontals dödsfall

Ny vaccinationslänk har läckt – flera fuskade sig före i kön

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.