Richard Jomshof (SD) kritiseras hårt efter kommentar om islam.
Richard Jomshof (SD) kritiseras hårt efter kommentar om islam. - Foto: Foto: Henrik Montgomery/TT och Jessica Gow/TT

SD-toppen om islamofobiska uttalandet: "Har vantolkats"

Igår beskrev Richard Jomshof (SD) islam som "en avskyvärd religion". Kommentaren har inte ifrågasatts av det egna partiet, men har kritiserats hårt av både Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M). Nu menar Jomshof att hans kommentar "vantolkats".


Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof medverkade under tisdagen i SVT:s debattprogram "Sverige möts". Under debatten beskrev Jomshof islam som "en avskyvärd religion". 

Efter kommentaren har Jomshof fått stöd från det egna partiet, men partitoppen har även fått massiv kritik från övriga svenska politiker.

Söder (SD): "Pratar klarspråk om islam"

Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Björn Söder uppmärksammade Jomshofs beskrivning av islam. 

Björn Söder. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

"Richard Jomshof pratar klarspråk om islam, som en avskyvärd religion.", skrev Söder under gårdagskvällen i en tweet – som sedan Sverigedemokraternas officiella Twitter-konto retweetade. 

Hård kritik från Lööf (C) och Kristersson (M)

Centerpartiets partiledare Annie Lööf är en av de som reagerat med avsky på Jomshofs och Söders kommentarer om islam.

Annie Lööf. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

"De hymlar inte ens med sin islamofobi. Många är de muslimer som varje dag går till jobbet eller skolan i Sverige. Nu är det inte islamism eller extremism, utan religionen islam. Ett sådant främlingsfientligt populistparti vill inte (C) ska ha inflytande över Sverige.", skriver Lööf i en tweet

Ulf Kristersson. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Centerledaren får medhåll från Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Moderatledaren upprörs i synnerhet av att Sverigedemokraterna, på partiets Twitter-konto, spridit kommentaren vidare.

"Att SD från sin officiella kanal väljer att sprida några ledande sverigedemokraters nedsättande kommentarer om islam är direkt stötande", skriver Kristersson i ett Facebook-inlägg.

Jomshof (SD): "Har vantolkats"

Nu tillbakavisar Jomshof anklagelserna om islamofobi. I ett inlägg på Facebook menar partisekreteraren att kritiken bottnar i vantolkningar och missförstånd.

"Min medverkan i gårdagens "Sverige möts" i SVT1 har tråkigt nog vantolkats och orsakat onödiga missförstånd, vilket hade kunnat undvikas om man verkligen hade lyssnat till vad jag framförde under debatten.", skriver Jomshof och fortsätter:

Richard Jomshof. Foto: Jessica Gow/TT

"Som ateist (möjligtvis agnostiker) har jag starka åsikter om alla religioner, inte minst islam. Men att en enskild individ har en personlig tro är ingenting jag bryr mig om. Som politiker är det därför den politiska delen av islam – det vill säga islamismen – jag kritiserar."

Läs mer:

SD:s väljare är mest skeptiska till vaccinet – enligt Sifo

SD-politikern Peter Lundgren frias från sexuellt ofredande

Så mycket tjänar Sverigedemokraternas riksdagsledamöter

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.