Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT

SD:s väljare är mest skeptiska till vaccinet – enligt Sifo

Skiljer sig inställningen till coronavaccinet beroende på vilket parti man röstar på? Ja, menar en ny Sifo-undersökning – där 1 000 personer fått svara på frågan om man planerar att vaccinera sig.


Den svenska vaccinationen mot covid-19 drog igång 27 december – och regeringen var tydliga med att arbetet skulle ske med full kraft redan från början.

– Det gemensamma målet är att alla i Sverige över 18 år, och personer under 18 år i riskgrupp, ska vaccineras, sade socialminister Lena Hallengren på en pressträff i december.

Regeringens förhoppning var att detta skulle färdigställas under första halvan av 2021.

Så har vaccineringen gått hittills

Under torsdagen 28 januari publicerade Folkhälsomyndigheten uppdaterad statistik över hur arbetet med den svenska vaccinationen hittills har gått. 

Totalt har 216 269 svenska medborgare fått sin första vaccindos mot covid-19, motsvarande 2,65 procent av befolkningen över 18 år. 

Av dessa har 14 248 personer även hunnit få den andra, och avslutande dosen.

Foto: Mikael Fritzon/TT

SD:s väljare är mest skeptiska

I en ny Sifo-undersökning som Expressen beställt har 1 000 personer, med olika partisympatier, fått frågan hur de ställer sig till vaccinet. 

Väljarna har fått besvara frågan "Kommer du vaccinera dig mot coronaviruset när du får tillfälle?", och resultatet påvisar en genomgående positiv inställning. 

I topp hamnar Centerpartiet, där 98 procent av de tillfrågade väljarna svarat "ja" på frågan. I botten hittar vi Sverigedemokraterna, där samma siffra låg på 62 procent. 

Så har väljarna svarat

Centerpartiet: 98 procent

Socialdemokraterna: 93 procent

Kristdemokraterna: 92 procent

Liberalerna: 89 procent

Vänsterpartiet: 88 procent

Miljöpartiet: 87 procent

Moderaterna: 87 procent

Sverigedemokraterna: 62 procent

Källa: Expressen

Foto: Johan Nilsson/TT

"När tror du att problemen med corona kommer vara över?"

Undersökningen mätte också hur många av väljarna som tror att samhället kommer påverkas av covid-19 till och med 2023, eller längre. 

Där konstaterades att Miljöpartiets väljare är mest pessimistiska. 34 procent av de tillfrågade svarade "ja" på frågan om de långsiktiga effekterna.

Bara sex procent av Liberalernas väljare tror att vi kommer dras med pandemin ända till 2023. 

Läs mer:

Fler får biverkningar efter vaccindos två – det här är varför

Risk för kökaos när 5,6 miljoner svenskar ska boka vaccinering

Nytt misstänkt coronasymtom – "Covid-tunga"

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.

Två gripna – anklagas för spioneri för Ryssland

Två män har gripits i tyska Bayern, misstänkta för att ha spionerat för Ryssland och planerat bombdåd och mordbrand i Tyskland – bland annat mot en amerikansk militärbas. Syftet var enligt anklagelserna att undergräva Tysklands militära stöd till Ukraina.

Kan bygga upp Børsen – med hjälp av Paris

Danmark sörjer branden som fullständigt ödelagt en av Köpenhamns äldsta byggnader. Unika kulturvärden har gått upp i rök, men det finns hopp om återuppbyggnad av Børsen – med hjälp av Frankrike.

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Den danska köttproducenten Danish Crown stänger ytterligare ett av sina slakterier. Beslutet att lägga ner anläggningen i Ringsted är en följd av en minskad grisproduktion i landet.

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.