Stockholm

Tanya ,19, om TikToks anti-mobbningsfunktion: Höj åldersgränsen istället

TikTok lanserar anti-mobbningsfunktioner – men offer för näthat tycker att man istället borde höja åldersgränsen.
TikTok lanserar anti-mobbningsfunktioner – men offer för näthat tycker att man istället borde höja åldersgränsen. Foto: Foto: Jessica Gow/TT och Jens Kalaene/AP/TT

Den alltmer populära appen TikTok lanserar två nya funktioner för att motverka mobbning på plattformen. Tanya Risberg, 19, som själv fallit offer för näthat på TikTok, är glad att någonting äntligen händer – men har förslag på en annan åtgärd.


Den populära appen TikTok används, enligt statistik från Internetstiftelsen, främst av unga och i Sverige använder hela 27 procent av svenska barn, i åldrarna 11-19 år, appen dagligen. 

I hopp om att kunna motverka mobbning och hat på den alltjämt växande plattformen lanserar nu TikTok två helt nya anti-mobbningsfunktioner. 

Kommentarsfilter och uppmaning att "tänka om"

Den ena funktionen är ett så kallat "kommentarsfilter" som gör att skaparen av en TikTok-video kan välja att hen måste godkänna kommentarer innan de blir synliga för andra. 

Foto: Kiichiro Sato/AP/TT

Den andra funktionen utgörs av en uppmaning från TikTok att "tänka om" när de bedömer att någon försöker posta en kommentar som är otrevlig eller olämplig. Personen som kommenterat får frågan "vill du verkligen publicera det här?" och får då alternativen att antingen ändra sin kommentar eller att publicera den ändå.

De två funktionerna har redan introducerats i femton länder och i Sverige ska de lanseras i slutet av mars. 

"Kunde skriva att jag skulle ta livet av mig"

Nyheter24 har pratat med Tanya Risberg, 19, som själv fått utstå kränkningar på plattformen.

Tanya Risberg. Foto: Privat

– Människor kunde skriva att jag skulle ta livet av mig, att jag var en hora, att jag var äcklig, att mina föräldrar borde skämmas över mig. Allt möjligt sånt, säger Tanya. 

Så hur ser hon, som själv varit utsatt för näthat på TikTok, på de här nya funktionerna? 

"Borde höja åldersgränsen"

Tanya är försiktigt positiv till anti-mobbningfunktionerna, men betonar att ett av de främsta problemen är appens åldergräns – som ligger på unga 13 år. 

– Det är väl bra att det händer någonting. Att någon fattar att det är allvar och att man måste se efter mer vad folk lägger ut och kommenterar. Men på något sätt tycker jag att man egentligen borde höja åldersgränsen i appen istället, säger hon och fortsätter:

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

– Det var liksom 10-åringar som skrev väldigt grova saker till mig.

Läs mer:

Livsfarlig TikTok-utmaning sprids bland unga — två barn döda

Livsfarliga TikTok-utmaningen: Tioåring riskerade livet

Flicka spelade in TikTok – fångade ljudet av mord i Sundsvall

Tycker du att åldergränsen för TikTok borde höjas?

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.