Torsdag 6 Maj
Stockholm

Så blir våren och sommaren – enligt Anders Tegnell

Anders Tegnell berättar om hur sommaren kan tänkas se ut.
Anders Tegnell berättar om hur sommaren kan tänkas se ut. Foto: Bildkälla: ADAM IHSE / TT & Henrik Montgomery/TT.

Blir det några resor, konserter och studentflak i år? Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kommer vi förmodligen kunna leva ett någorlunda normalt liv i sommar – men några fulla arenor är inget att se fram emot.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det en hel del saker som behöver förändras innan Sverige kan börja öppna upp och återgå till det normala igen. 

I en intervju med Aftonbladet svarar han på läsarnas frågor om hur våren och sommaren kan tänkas se ut. Han förklarar att det inte enbart räcker att vaccinera riskgrupper. 

– Det är flera variabler som behöver förbättras. Dels måste många vara vaccinerade men vi behöver också få ned smittspridningen ordentligt och vi behöver få ned trycket på sjukvården, säger han och fortsätter: 

– Vi pekar inte bara på hur många som är vaccinerade utan pekar också på att vi måste ha en rimlig situation när det gäller smittspridning i andra åldersgrupper.

Inga studentflak 

När det kommer till större folksamlingar tror Tegnell att det dröjer tills det blir aktuellt. Däremot kommer man kunna fira studenten – men troligtvis utan flak. 

– Visst kan man fira studenten, men under vilka former är en annan sak. Det kommer nog inte åkas runt på flak. På många ställen är det redan inte aktuellt, säger Tegnell till Aftonbladet. 

Någorlunda normal sommar

Anders Tegnell tror att vi kommer kunna ha en någorlunda normal sommar, dels på grund av värmen och för att fler kommer vara vaccinerade. 

– Men stora konserter och sportevenemang, det kommer nog inte att finnas på samma sätt som innan, säger han. 

Inte oproblematiskt med resor

Tegnell förklarar att man inom EU arbetar för att människor ska kunna resa inom Europa. Han understryker samtidigt att det inte kommer vara oproblematiskt och att det kan bli aktuellt med vaccinintyg. 

– Jag skulle skjuta upp. Jag tror att resandet blir lättare ju längre man väntar. För ju längre vi väntar, desto fler hinner bli vaccinerade och man hinner landa i hur de här utlandsresorna ska fungera, säger han. 

Öppna upp i olika etapper 

Han förklarar även att man förmodligen, liksom andra länder, kommer öppna upp i olika etapper. 

– En allvarlig nivå som vi är i nu, en nivå med bra kontroll på smittspridningen och en basnivå där sjukdomen finns men inte ställer till med större besvär. Om vi hinner till nästa nivå i mitten av juni, det kan bli tajt. Men det är inte uteslutet, förklarar Tegnell för Aftonbladet

Det blir förmodligen inga studentflak i sommar. Bildkälla: ANDERS WIKLUND / TT.

LÄS MER: 

Därför får Sverige 3,3 miljoner färre vaccindoser än väntat

Landets nya coronaregel: Inga offentliga pussar och kramar

Joe Bidens löfte: Erbjuder vaccin till alla amerikaner senast i maj

Kommentera
Kopiera länk
Dela