Torsdag 26 Maj
Stockholm

Här är 5 av världens dödligaste jordbävningar – i modern historia

Nyheter24 listar några av världens dödligaste jordbävningar.
Nyheter24 listar några av världens dödligaste jordbävningar. Foto: Foto: Andy Eames/AP/TT och Dieu Nalio Chery/AP/TT

Sverige har varit förskonat från naturkatastrofer såsom kraftiga jordbävningar, men i övriga världen har sådana jordskalv skapat enorm förödelse och skördat många människoliv. Nyheter24 listar fem av världens dödligaste jordbävningar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Jordbävningar skakar regelbundet om mänskligheten – bokstavligt talat. Men vilka är egentligen de värsta jordskalven sett till antalet döda? Nyheter24 listar fem av de dödligaste jordbävningarna som ägt rum i modern historia.

1. Jordbävningen i Shaanxi (1556)

Landskapet i Shaanxi-provinsen 2021. Foto: Splash News/Stella Pictures

På morgonen den 23 januari 1556 inträffade en jordbävning i Shaanxi-provinsen i Kina. Skalvet ska ha uppnått en magnitud på 8 på richterskalan och totalt ska 830 000 människor ha dött. 

2. Jordbävningen på Haiti (2010)

Förödelsen var stor efter jordbävningen på Haiti. Foto: Dieu Nalio Chery/AP/TT

Under eftermiddagen den 12 januari 2010 drabbades ön Haiti av en jordbävning som kunde uppmätas till en magnitud på 7 på richterskalan. Förutom att orsaka stor förstörelse på byggnader i och omkring huvudstaden Port-au-Prince skördades totalt 316 000 människoliv i skalvet.

3. Jordbävningen i Tangshan (1976)

Förödelsen efter jordbävningen i Tangshan. Foto: World History Archive/Alamy/Stella Pictures

I den kinesiska kuststaden Tangshan inträffade ett kraftigt jordskalv tidigt på morgonen den 28 juli 1976. Magnituden på skalvet uppmättes till 7.5 på richterskalan och  242 769 människor dog. 

De höga dödstalen tros ha sin grund i att staden inte var byggd med risken för jordbävningar i åtanke. Därmed kollapsade hela 85 procent av stadens byggnader. 

4. Jordbävningen utanför Sumatra (2004)

Staden Calang i Indonesien totalförstördes och en majoritet av befolkningen omkom. Foto: Andy Eames/AP/TT

På morgonen den 26 december 2004 inträffade en jordbävning i Indiska oceanen utanför Sumatras kust. Jordbävningen, som nådde hela 9.1 på richterskalan, orsakade en serie av tsunamis som var mellan 15 och 30 meter höga. Totalt 227 899 människor omkom i de tsunamis som följde jordbävningen och människor skadades i hela 14 länder. 

Det fanns inget fungerande varningssystem för tsunamis vid tidpunkten, vilket tros vara en av orsakerna till varför så många människor skadades och dog till följd av jordbävningen.

5. Jordbävningen i Gansu (1920)

Gansu-provinsen drabbas regelbundet av kraftiga jordskalv. Bilden är tagen efter ett skalv 2013. Foto: AP/TT

I provinsen Gansu, som ligger i de centrala delarna av norra Kina, bröt en jordbävning ut den 16 december 1920. Hela sju omkringliggande provinser kunde känna av skalvet, som tros ha nått en magnitud på 8.3 på richerskalan, och majoriteten av byggnaderna i flera städer kollapsade eller drogs med i omfattande jordskred. 

Drygt 200 000 människor beräknas ha dött i samband med skalvet. Flera av dessa dödsoffer överlevde initialt, men dog av köldskador efter att ha sökt skydd utomhus i den kalla vintern. 

Källa: Our World in Data

Läs mer:

Island har haft över 10 000 jordbävningar – på sex dagar

Venedig under vatten – här är de dramatiska bilderna

20 bilder som visar förödelsen efter tsunamin i Indonesien

Kommentera
Kopiera länk
Dela