#StopAsianHate har exploderat online – efter dödsskjutningar på flera spa-inrättningar i Atlanta.
#StopAsianHate har exploderat online – efter dödsskjutningar på flera spa-inrättningar i Atlanta. - Foto: Foto: Brynn Anderson/AP/TT och Damian Dovarganes/AP/TT

Rörelsen #StopAsianHate trendar online – det här är varför

Efter dödsskjutningarna på flera spa-salonger i den amerikanska staden Atlanta har rörelsen #StopAsianHate fullkomligen exploderat online. Nyheter24 förklarar varför.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur svenska östasiater, under den rådande coronapandemin, upplevt att de blivit särskilt utsatta för rasism. 

Medan svensk brottsstatistik inte särredovisar hatbrott mot just asiater, talar USA:s statistik klarspråk: hatbrotten har ökat lavinartat – och #StopAsianHate är en motreaktion på just det.

Hatbrott mot asiater har ökat med 150 procent

För en vecka sedan publicerade California State University en ny rapport där de kartlagt begångna hatbrott i USA:s 16 största städer. Rapporten visar att hatbrotten överlag minskade med 7 procent under pandemiåret 2020, samtidigt som hatbrotten mot asiater ökade med hela 150 procent. 

Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

Karthick Ramakrishnan, grundare av organisationen "AAPI Data" som redovisar demografisk data för asiater och personer från Stilla havsöarna, menar att Donald Trumps benämning av coronaviruset som "det kinesiska viruset" spelat en roll i antalet hatbrott. 

– Trumps retorik bidrog till att ett specifikt narrativ uppstod, säger han till NBC

Så växte rörelsen #StopAsianHate fram

Redan i början av pandemin, den 19 mars 2020, lanserades organisationen "Stop AAPI Hate" som tillhandahåller möjligheten för personer med asiatisk bakgrund att rapportera hatbrott till en större databas. 

Sedan dess har hatbrotten, som tidigare nämnt, ökat – men motståndet likaså. 

Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

En samhällsrörelse har nu vuxit fram under hashtaggen #StopAsianHate där människor med asiatiskt ursprung delar med sig av sina egna erfarenheter av rasism eller uppmanar sina följare att stå upp för de utsatta. Flera kända personer, däribland modellen Chrissy Teigen, reality-profilen Kylie Jenner och skådespelaren Daniel Dae Kim, har engagerat sig i rörelsen.

Kopplingen till skjutningarna i Atlanta 

#StopAsianHate har aktualiserats just idag, mer än någonsin tidigare, med anledning av dödsskjutningarna på flera spa-inrättningar i amerikanska Atlanta. Bland de åtta dödsoffren fanns nämligen sex personer med asiatiskt ursprung, vilket Nyheter24 skrivit om tidigare

En av de spa-salonger som attackerades. Foto: Brynn Anderson/AP/TT

Även om motivet till dådet fortfarande är oklart finns det misstankar om att det rör sig ännu ett hatbrott mot asiater och på Twitter har därför hashtaggen #StopAsianHate fullkomligen exploderat. 

Vanligt folk såväl som politiker uttrycker sin oro och sitt stöd för offrens familjer, men även för den asiat-amerikanska delen av USA:s befolkning.

Läs mer:

Minst åtta döda i attacker mot spa i USA – 21-årig man gripen

Rasism mot svenska asiater: "Corona har gjort det legitimt"

Här är Donald Trumps absolut värsta rasistskandaler

/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.