Stockholm

Miljardregn för Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski

Hur mycket pengar tjänar Klarnas vd och grundare Sebastian ​Siemiatkowski?
Hur mycket pengar tjänar Klarnas vd och grundare Sebastian ​Siemiatkowski?. Foto: Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Lars Pehrson/SvD/TT

Sebastian Siemiatkowski är vd och en av grundarna bakom företaget Klarna, som tillhandahåller betallösningar för e-handelsbranschen. Företaget är en ren framgångssaga – och det blir märkbart även på Siematkowskis privatekonomi.


Det var under 2005 som den 39-årige entreprenören Sebastian Siemiatkowski grundade företaget Klarna tillsammans med sina tidigare studiekamrater Niklas Adalberth och Victor Jacobsson.

Sedan dess har företaget vuxit rejält och numera är Klarna en koncern som är verksam i hela 17 länder med drygt 3 000 anställda. Vid rodret står Siemiatkowski som är vd – och framgångarna för techbolaget är märkbara även när det kommer till 39-åringens privatekonomi. 

Årsinkomst på över nio miljoner kronor

Sebastian Siemiatkowski. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Så hur saftiga är egentligen de summor som tech-entreprenören drar in varje år? Jo, under 2019 tog Siemiatkowski ut en årslön på 9 273 500 kronor. Fördelas denna summa på årets tolv månader innebär det att han kunde ta ut en månadslön på drygt 773 000 kronor. 

Därmed tjänar Siemiatkowski ungeför 738 000 mer än den genomsnittlige svensken som drar in en månadslön på 35 300 kronor.

Bolaget har tillgångar på över 40 miljarder kronor

I sann entreprenörsanda är Siemiatkowski aktiv i hela elva bolag. I holdingbolaget "Klarna Holding AB", där Siemiatkowski är verksam som vd, hade man under 2019 en omsättning på drygt 7.7 miljarder kronor och i bolaget fanns tillgångar på ungefär 39.9 miljarder kronor samma år. 

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Siemiatkowski sitter även på vd-posten i bolaget "Klarna Bank AB", vilka hade en omsättning på 3.5 miljarder och en vinst på 113 427 000 kronor under 2016. Dessutom hade bolaget tillgångar på omkring 12 miljarder kronor samma år. 

Läs mer:

Klarna-miljardären om barnens arv: "De får ingenting"

Så mycket pengar tjänar Jan Emanuel Johansson

Så mycket pengar tjänar Johan Carlson

Senaste nytt

Åtal väcks mot Donald Trump

Publicerades: 1 timme sedan

Polisen rapporterar om detonation, Malmö

Publicerades: 1 timme sedan

Explosion vid flerfamiljshus i Malmö

Publicerades: 2 timmar sedan

Polisen i Malmö rapporterar om detonation

Publicerades: 2 timmar sedan

Höftopererad kvinna flyttades på fel sätt – dog

Publicerades: 2 timmar sedan

Uppåt på Wall Street

Publicerades: 3 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.