Hur mycket pengar tjänar Klarnas vd och grundare Sebastian ​Siemiatkowski?
Hur mycket pengar tjänar Klarnas vd och grundare Sebastian ​Siemiatkowski? - Foto: Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Lars Pehrson/SvD/TT

Miljardregn för Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski

Sebastian Siemiatkowski är vd och en av grundarna bakom företaget Klarna, som tillhandahåller betallösningar för e-handelsbranschen. Företaget är en ren framgångssaga – och det blir märkbart även på Siematkowskis privatekonomi.


Det var under 2005 som den 39-årige entreprenören Sebastian Siemiatkowski grundade företaget Klarna tillsammans med sina tidigare studiekamrater Niklas Adalberth och Victor Jacobsson.

Sedan dess har företaget vuxit rejält och numera är Klarna en koncern som är verksam i hela 17 länder med drygt 3 000 anställda. Vid rodret står Siemiatkowski som är vd – och framgångarna för techbolaget är märkbara även när det kommer till 39-åringens privatekonomi. 

Årsinkomst på över nio miljoner kronor

Sebastian Siemiatkowski. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Så hur saftiga är egentligen de summor som tech-entreprenören drar in varje år? Jo, under 2019 tog Siemiatkowski ut en årslön på 9 273 500 kronor. Fördelas denna summa på årets tolv månader innebär det att han kunde ta ut en månadslön på drygt 773 000 kronor. 

Därmed tjänar Siemiatkowski ungeför 738 000 mer än den genomsnittlige svensken som drar in en månadslön på 35 300 kronor.

Bolaget har tillgångar på över 40 miljarder kronor

I sann entreprenörsanda är Siemiatkowski aktiv i hela elva bolag. I holdingbolaget "Klarna Holding AB", där Siemiatkowski är verksam som vd, hade man under 2019 en omsättning på drygt 7.7 miljarder kronor och i bolaget fanns tillgångar på ungefär 39.9 miljarder kronor samma år. 

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Siemiatkowski sitter även på vd-posten i bolaget "Klarna Bank AB", vilka hade en omsättning på 3.5 miljarder och en vinst på 113 427 000 kronor under 2016. Dessutom hade bolaget tillgångar på omkring 12 miljarder kronor samma år. 

Läs mer:

Klarna-miljardären om barnens arv: "De får ingenting"

Så mycket pengar tjänar Jan Emanuel Johansson

Så mycket pengar tjänar Johan Carlson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.