Forskare har utvecklat en "dubbel antikropp".
Forskare har utvecklat en "dubbel antikropp". - Foto: Bildkälla: Unsplash & Robert Michael/TT.

Forskare har framtagit superdos – kan skydda mot mutationer

Karolinska Institutet har tillsammans med en internationell grupp forskare framtagit en "dubbel antikropp" som både ska förebygga och behandla covid-19. Den kan även hindra viruset från att mutera sig.


Allt fler blir vaccinerade världen över och sakta minskar dödstalen i vissa länder. Samtidigt så sprids nya coronamutationer som oroar forskare. 

Nu har en internationell grupp forskare, bland annat från Karolinska Institutet, framtagit något som kan komma att bli revolutionerande.  Nämligen en "dubbel antikropp" som riktar sig mot två olika delar av SARS-CoV-2 samtidigt.

Detta ska hindra viruset från att mutera sig och bli resistent mot vaccin, skriver Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

"Ett steg före viruset"

Prekliniska försök ska ha visat att denna nya bispecifika antikroppen effektivt neutraliserar sars-cov-2 och dess olika varianter, inklusive den brittiska varianten. 

– Coronaviruset muterar och det kommer att fortsätta att mutera, så vi behöver behandlingar som kan hålla jämna steg med dessa förändringar och fungera effektivt mot alla varianter av viruset, säger Qiang Pan-Hammarström, professor vid Karolinska Institutet och medförfattare till studien i pressmeddelandet.

– Denna antikropp innebär att vi kan ligga ett steg före viruset.

"Goda möjligheter att förebygga och behandla covid-19"

En enda injektion av den bispecifika antikroppen har gett skydd mot sjukdomen hos möss. Antikroppen minskade effektivt virusnivåerna i lungorna och lindrade inflammation som är typisk för covid-19.

Forskarna anser därför att antikroppen är en idealisk kandidat för kliniska prövningar på människor, med goda möjligheter att både förebygga och behandla covid-19. 

– Det faktum att vissa människor inte kommer att svara på vacciner och att det kan ta flera år för hela världen att vaccineras mot covid-19, innebär att det kommer att finnas ett kontinuerligt behov av läkemedel som kan skydda oss mot eller behandla sjukdomen, säger Qiang Pan-Hammarström i pressmeddelandet

LÄS MER: 

Läkarnas oro över mutationerna: "Borde kallas covid-20"

Anders Tegnell: Då kan det bli möjligt att välja vaccin själv

Corona: Så ser smittspridningen ut där du bor

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.