Allt om Ebba Buschs hustvist.
Allt om Ebba Buschs hustvist. - Foto: Bildkälla: Carl-Olof Zimmerman/TT & Jonas Ekströmer/TT.

Ebba Busch och hustvisten – det här har hänt

I mars inleddes en förundersökning om grovt förtal mot Ebba Busch i samband med en hustvist mellan KD-ledaren och en 81-årig man. Efter påsk planeras ett förhör hållas. Nyheter24 listar allt som hänt hittills.


Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, 34, befinner sig i en hustvist med en 81-årig man, gällande en fastighet utanför Uppsala. I mars inleddes en förundersökning om grovt förtal mot KD-ledaren och efter påsk förväntas ett förhör hållas. Nyheter24 listar allt du behöver veta om hustvisten. 

Säljaren ångrar sig

Den 20 augusti 2020 skriver Ebba Busch och säljaren, som är en 81-årig man, till fastigheten i Uppsala under ett köpekontrakt. Efter några dagar betalar KD-ledaren handpenningen till den 81-årige mannen. 

Men några dagar efter att båda parter har skrivit under kontraktet så ångrar sig den 81-årige mannen och vill häva köpet. Detta anser Busch är orimligt. 

Enligt den 81-årige mannens juridiska ombud har han svårt att minnas och förstå innebörden av ett avtal. 

Det finns även två personer i mannens närhet som ska vara intresserade av huset och Ebba Busch menar att de har hotat med att hänga ut henne i sociala medier, rapporterar SVT Nyheter

Busch lämnar in stämningsansökan

Den 16 september 2020 får Ebba Busch tillträde till fastigheten, enligt köpekontraktet. Två månader senare lämnar hon in en stämningsansökan till Uppsala tingsrätt där hon menar att hon har mer rätt till huset än säljaren. 

Under hösten och vintern har parterna kontakt och tar in expertutlåtanden och värderingar av huset.

Fastigheten utanför Uppsala. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT.

Busch pekar ut säljarens ombud som brottsling

Den 19 februari 2021 skriver Ebba Busch ett långt inlägg om den infekterade hustvisten på sociala medier. I inlägget ifrågasätter hon bland annat om ett juridiskt ombud kopplat till säljaren verkligen företräder sin klients vilja.

Hon skriver även att klientens ombud är dömd för brott långt tillbaka i tiden. 

Busch anmäls för förtal

Fem dagar efter Buschs Facebook-inlägg anmäler säljarens ombud KD-ledaren för grovt förtal. 

Förundersökning inleds

Den 2 mars möts säljaren och Ebba Busch i Uppsala tingsrätt för inledande förhandling om hustvisten. En huvudförhandling planeras in till i slutet på oktober, då parterna inte kommer överens om en förlikning. 

Dagen därpå inleder överåklagare Anders Jakobsson en förundersökning om grovt förtal mot Ebba Busch, enligt Aftonbladet.

Vad händer om Ebba Busch döms för förtal?

Enligt riksdagen är det inte aktuellt att begränsa Ebba Buschs uppdrag medan utredningen pågår. Däremot kan en ledamot tvingas lämna sitt uppdrag om denne bedöms olämplig för uppdraget genom att begå brott – ett beslut som fattas av domstol, rapporterar SVT Nyheter.

Ebba Busch tillbakavisar alla anklagelser om påstådda brott, och Kristdemokraternas presschef meddelar att partiledaren hänvisar alla frågor om målet till advokat Thomas Olsson, enligt SVT Nyheter.

Bildkälla: Sofia Ekström/SvD/TT.

LÄS MER: 

Esbjörn, 81, tackar nej – rättegång väntar Ebba Busch

Så långa är partiledarna – här är hela listan

KD:s förslag: "Förbjud slöja på lågstadieelever"

/
Senaste nytt

Larm om skottlossning – en hittad skadad

Polisen i Norrköping rapporterar om skottlossning

"Misstänkt skottlossning i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Kund pantade sexleksak på Ica – mötet med butikschefen: ”Udda”

På Ica Älgen i Vargön är det inte bara burkar och flaskor som returneras i pantmaskinen – utan även smutsiga trosor och vibratorer.

Israel kallar hem sin FN-ambassadör

Israel kallar hem sin FN-ambassadör för efter vad landet upplever som försök från FN att "tysta ner" information om Hamas sexuella våld.

"Tusenlappen räcker inte så långt längre"

1 timme sedan
Matpriserna har skjutit i höjden igen. Prisökningen i februari var den högsta på nästan ett år. Tusenlappen räcker inte så långt längre, säger Marie Friberg som precis har handlat för veckan.

Bräcke: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka i Fanbyn.", skriver polisen på sin hemsida.