Söndag 23 Jan
Stockholm

Man stal sin döda mammas kista – ersatte med skräp

Foto: Mikael Fritzon/TT/Google Maps
Foto: Mikael Fritzon/TT/Google Maps. Foto:

Händelsen på Bjäre beskrivs som "hämtad ur en tv-serie". Nyligen uppdagades det att en avliden kvinnas kista blivit stulen och utbytt med skräp – av hennes egna son.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Innan sin mors begravning fick en man på Bjärehalvön ta ett sista farväl i hemmet. När begravningsbyrån kom tillbaka efter en kort stund var kistan utbytt – och den avlidne stulen.

Kvar fanns en annan, likadan kista, som fyllts med skräp för att matcha vikten.

– Det här är en oerhört unik händelse, det liknar mer en tv-serie, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör på branschorganisationen Sveriges auktoriserade begravningsbyråer, till P4 Kristianstad.

Mannen har erkänt

Polis kopplades in i ärendet och mannen har nu erkänt stölden. Enligt honom själv  drevs han av en vilja att uppfylla sin bortgångne mammas önskemål om begravning. 

Men Lernéus har svårt att begripa varför stölden ägde rum. Enligt honom ska det alltid finnas en dialog om liknande önskemål mellan begravningsbyrån och de berörda.

– Det här kan ju ha varit ett önskemål som den anhörige själv bar inom sig, som den avlidne uttryckt. Det behöver inte vara så att den förmedlades till begravningsbyrån, för hade den gjort det så kanske inte den här händelsen hade skett, säger han till P4 Kristianstad.

Det är okänt vad sonen gjorde med den stulna kistan.

Läs mer:

"Död" kvinna levde – vaknade upp på begravningsbyrån

Mamma våldtogs – när hon la blommor på sin sons grav

Polis tog kaffepaket från personalrummet – döms för stöld

Kommentera
Kopiera länk
Dela