Stockholm

Coronaläget i Sverige: Smittan ökar mest bland barn och unga

Smittspridningen i Sverige ökar mest hos barn och unga.
Smittspridningen i Sverige ökar mest hos barn och unga. Foto: Bildkälla: Pexels.

I nuläget sprids covid-19 mest bland tonåringar i Sverige. Enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten stod barn och unga upp till 19 år för en femtedel av smittofallen förra veckan.


Läs mer

Under förra veckan ökade smittspridningen kraftigt bland barn och unga. Det visar Folkhälsomyndighetens veckorapport. Personer upp till 19 år stod för 21 procent av landets smittfall under förra veckan, det vill säga en femtedel. 

Från vecka 14 till förra veckan ökade antalet smittfall i åldersgruppen 10 till 19 år med 12 procent. Detta gör åldersgruppen till den med flest smittofall. Smittan är även hög i gruppen 40 till 49 år, där antalet smittofall dock hade minskat från vecka 14 till förra veckan. 

Smittan ökade även med 10 procent bland barn i åldrarna 0 till 9 år från vecka 14 till förra veckan. 

"Finns vissa ljusglimtar" 

På fredagsmorgonen kunde Nyheter24 rapportera om att antalet iva-patienter som vårdas för coronaviruset har minskat för tredje dagen i rad. På fredagen vårdades 397 patienter på iva, vilket är en minskning med 20 sedan tisdagen. 

Om man tittar på samma tidsperiod 2020 så vårdades då flest patienter på iva mellan 25-26 april. Sedan gick kurvan nedåt fram till september. 

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, kunde på fredagen även bekräfta för TT att smittspridningen i landet minskat något. Hon berättar att antalet anmälda smittofall de första tre dagarna den här veckan varit färre än de tre första dagarna förra veckan. 

– Vi kan också konstatera att vi har två veckor i rad då vi inte har en ökning, utan ligger på en platå på den nationella nivån. Så det finns vissa ljusglimtar, säger hon till TT. 

Trots detta är trycket på sjukvården fortsatt hårt. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.