Nyheter24 listar tre extrema fall av Münchausen by proxy.
Nyheter24 listar tre extrema fall av Münchausen by proxy. - Foto: Privat/ABC och Denver Police Department/The Denver Post/AP/TT

Tre extrema fall av Münchausen by proxy – med dödlig utgång

Münchausens syndrom by proxy är ett tillstånd då en vuxen, vanligtvis en mamma, avsiktligt skadar eller orsakar sjukdomssymtom hos sitt barn för att kunna uppsöka vård. Nyheter24 belyser tre hjärtskärande fall av fenomenet – som haft dödlig utgång.


Fenomenet Münchausens syndrom by proxy (MSbP), även känt som patomimi, räknas enligt den svenska regeringen som en form av fysisk misshandel och i Sverige rapporteras flera sådana fall varje år. 

Nyheter24 lyfter fram tre omskakande fall av MSbP – som haft dödlig utgång. 

1. Dee Dee och Gypsy Rose Blanchard

Sedan Gypsy Rose Blanchard föddes i Springfield, Missouri, 1991 tog hennes mamma Dee Dee Blanchard ensam hand om sin dotter, som hon påstod var svårt sjuk till följd av en kromosomavvikelse. 

Bland annat hävdade Dee Dee att Gypsy Rose inte kunde gå, att hon hade leukemi och att hon hade både nedsatt hörsel och syn.

Gypsy Rose med sin mamma Dee Dee. Bildkälla: Privat/ABC News

Gypsy Rose fick, enligt ABC News, hemundervisning från ung ålder och vårdades, med tung medicinering, av Dee Dee i deras hem – fram tills den 14 juni 2015. 

Ett skåp i bostaden innehöll stora mängder läkemedel som Gypsy Rose medicinerades med. Bildkälla: Greene County Sheriff's Office

Det var då bekanta till Dee Dee larmade polisen efter att de sett en mystisk statusuppdatering på Gypsy Roses och Dee Dees gemensamma Facebook-sida. Uppdateringen löd: "Den där subban är död". Timmar senare hittades mamman död i bostaden.

Bildkälla: Greene County Sheriff's Office

Den då 23-åriga Gypsy Rose, som Dee Dee hävdat var 19 år, var däremot spårlöst borta och polisen misstänkte snabbt att flickan, som de trodde var beroende av sin medicin och sin rullstol, blivit kidnappad.

Så var dock inte fallet. En av de få vänner Gypsy Rose haft trädde fram och berättade om hur 23-åringen i själva verket kunde gå och att hon hade en hemlig pojkvän som hon träffat online. 

Det var också hemma hos denna pojkvän, Nicholas Godejohn, som Gypsy Rose senare hittades och greps.

Gypsy Rose och pojkvännen Nicholas Godejohn greps av polis. Bildkälla: Greene County Sheriff's Office

Det var nämligen ingen mindre än Gypsy Rose själv som skrivit statusuppdateringen på Facebook – efter att Nicholas, med hjälp av Gypsy Rose, knivhuggit Dee Dee till döds.

Under rättegången berättade Gypsy Rose om den svåra fysiska misshandel Dee Dee utsatt henne för, i avsikt att kontrollera dottern som egentligen var fullt frisk. Hon sa då att hon "alltid var så rädd för henne".

Gypsy Rose dömdes senare till tio års fängelse för dråp, medan Nicholas dömdes till livstids fängelse för mord.

2. Lacey och Garnett Spears

Ända sedan Garnett Spears föddes den 3 december 2008 hade hans mamma, Lacey Spears, fysiskt misshandlat honom genom att ge honom medicin som han i själva verket inte behövde. 

Enligt ABC News hade Lacey, under flera års tid, dokumenterat sin sons påstådda sjukdom i en blogg som gick under namnet "Garnetts resa". Där beskrev hon de åkommor som hon påstod att sonen led av, och livet utan Garnetts avlidna pappa – som egentligen var vid liv, men som uppmanats av Lacey att inte kontakta sonen.

Garnett Spears och Lacey Spears. Bildkälla: Privat/ABC News

Den 17 januari 2014 tog Lacey hennes då 5-åriga son till ett sjukhus i New York och uppgav för läkarna att han drabbats av krampanfall. Några timmar senare sköt plötsligt natriumnivåerna i pojkens blod i höjden och den 23 januari dödförklarades Garnett. 

Brottsmisstankar riktades snabbt mot Lacey, som senare överlämnade sig själv till polisen. Snart kunde man, enligt BBC, konstatera att Lacey medvetet hade förgiftat sin son med salt under flera års tid och likaså under den sex dagar långa sjukhusvistelsen. 

Lacey Spears under rättegången 2014. Foto: Ricky Flores/AP/TT

I april 2015 dömdes Lacey, som vid rättegången konstaterades lida av Münchausen syndrom by proxy, till 20 års fängelse för mordet på Garnett.

3. Kelly Renee Turner och Olivia Gant

Olivia Gant föddes den 21 juni 2010 och hennes mamma Kelly Renee Turner började kort därefter, i en blogg, hävda att dottern var svårt sjuk och till och med döende. 

I bloggen bad hon även om donationer till den vård som Olivia påstods behöva, samt gjorde förfrågningar om att människor skulle hjälpa henne att uppfylla dotterns "bucket list". Hon mottog dessutom hundratusentals kronor i bidrag från staten. 

Olivia får en önskan på hennes bucketlist uppfylld – att få åka i en polisbil. Bildkälla: Denver Police Department/The Denver Post/AP/TT

I augusti 2017 dog den 7-åriga Olivia och någon dödsorsak kunde inte fastställas, men Kelly övertygade omgivningen om att det var den kroniska sjukdomen som tagit dotterns liv.

Det var inte förrän i oktober 2019 som Kelly greps misstänkt för att ha orsakat Olivias död. Detta efter att polisen fattat misstankar mot henne när en vårdinrättning i Denver, Colorado, slagit larm om att hon besökt dem med Olivias äldre syster. Hon ska då ha nämnt Münchausen syndrom by proxy och sagt att "men så är det inte i mitt fall".

Kelly Renee Turner. Bildkälla: Douglas County Sheriff's Office/AP/TT

Året dessförinnan hade polisen öppnat upp Olivias grav och utfört ytterligare en obduktion som, enligt The Guardian, inte kunde finna några bevis för att flickan lidit av den sjukdom och de åkommor som Kelly hävdat. 

Däremot vittnade en läkare, som varit i kontakt med Kelly i samband med de många sjukhusvistelser som ägt rum under Olivias livstid, om att mamman till slut ville avbryta all vård av dottern. Istället ville hon ta hand om 7-åringen i sitt hem där hon, bara veckor senare, senare dog.

Kelly, som står åtalad misstänkt för bland annat mord, barnmisshandel och bedrägeri, har ännu inte dömts. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.

200 miljoner till idrott för unga

1 timme sedan
Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

1 timme sedan
USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.